Sjeverni Kipar – 1. maj

Prevoz: Avion

Datum: 28.04. – 02.05.2024.

Trajanje: 5 dana – 4 noćenja

Oznake: Grupno putovanje, Praznici, Preporučujemo, Odlična cijena

Neke tajne je najbolje podijeliti: prelijepe pješčane plaže i skrivene uvale, džamije, manastiri, katedrale i tragovi antike, luksuzni hoteli i prirodne ljepote krase sjeverni dio ostrva ljubavi! Sjeverni dio Kipra zauzima oko 37% teritorije ostrva. Sjaj luksuznih hotela, ljubaznost domaćina, bogata gastronomska ponuda, netaknute prirodne ljepote I historijska zdanja očaraće i najzahtjevnije putnike! Glavni grad je Sjeverna Nikozija, dok su najpoznatiji gradovi/ ljetovališta sjevernog dijela Kipra: Kirenija i Famagusta …..

Preuzmi

Sve detalje o aranžmanu i cijenama možete pogledati preuzimanjem dokumenta.

Cijene aranžmana po osobi:    AERODROMSKE TAKSE UKLJUČENE U CIJENU!

Minimalno 30 prijavaZA PRVIH 10 REZERVACIJA ZA REDOVNE REZERVACIJE
OLIVE TREE HOTEL 4* –  sličan1219 KM1269 KM

DOPLATA ZA MANJE OD 30 PRIJAVLJENIH IZNOSI: 50 KM

Ponuda uključuje

Avio prevoz

Aerodromske takse
Troškovi organizacije putovanja
Smještaj u izabranom hotelu u 1/2 sobama sa doručkom
Pratilac grupe (min 30 putnika)

Ponuda ne uključuje

Fakultativni izleti:
-Kirenija 40 EUR (min 20 putnika)
-Famagusta i Nikozija 45 EUR (min 20 putnika)
Putno zdravstveno osiguranje
Doplata za večeru 25 KM po osobi/noći
Cijena za 1/1 sobu hotel 4* 140 KM
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 18:00
Sub: 09:00 - 15:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

1 DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – SJEVERNI KIPAR (AERODROM ERDŽAN)

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti slijedi let za Istanbul sa avio kompanijom Turkish Airlines na letu TK 1022 u 09:10h. Slijetanje u Istanbul u 12:05h, nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan na letu TK 968 predviđen je u 13:25h (sva vremena su lokalna). Po slijetanju na Aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 15:00h slijedi transfer sa aerodroma do Kirenije (Kyrenia) i hotela gdje je predviđen smještaj grupe. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2 DAN / KIRENIJA

Doručak, nakon čega slijedi odlazak na fakultativni obilazak Kirenije. Kirenija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja ( uz doplatu) možete vidjeti i ostatke antičkog grada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Ovaj zamak su sagradili Vizantijci vjerovatno preko ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg Srca do Turaka je ovom zamku dao nešto jedinstveno. Zamak je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke. U zamak se ulazi prelazeći kameni most i preko nekadašnjeg šanca i ulazi se u malu vizantijsku kapelu sv. Đorđa iz 12. vijeka. Venecijanci su nekadašnje mozaike i korintske stubove koji su se nekada nalazili van zidina uklopili u veću zgradu. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije. Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledati džamiju Age Džafer Paše sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčko-rimska grobnica. Tokom dnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walt Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put tokom kojeg možete uživati u prelijepom pogledu na kirenijsku obalu nastavit ćemo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu Pentadaktylos, ondje ćete posjetiti lijep primjer gotske arhitekture, manastir Abbey iz 13.vijeka. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

3 DAN / KIRENIJA – FAMAGUSTA – NIKOZIJA - KIRENIJA

Doručak. Današnji dan iskoristite za cjelodnevni fakultativni izlet u Famagustu (udaljena od Kirenije cca 79km). Famagusta je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar sa hotelima turskog standarda na velikim posjedima. Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje. Nakon obilaska krećemo prema fakultativnu posjetu Nikoziji, glavnom gradu Kipra, sa uključenim ručkom. Ime ovog grada u prijevodu sa grčkog bi otprilike značilo “bijeli grad”. Kroz sami grad prolazi “zelena linija”, jer je on od 1974. godine podijeljen na grčki i turski dio. Nešto veći dio pripada južnom, odnosno grčkom Kipru. Prošetat ćemo uličicama starog grada Nikozije koji je posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, nakon pada Berlinskog zida. Šetnja do Venecijanskih bedema. Na kraju pješačke zone dolazimo do jedne građevine koja izgleda kao crkva ali ima dva turska minareta, a radi se o džamiji Selimiji. Izgrađena je u 13. stoljeću kao katedrala Sv. Sofije, ali je 1570. godine nakon dolaska Osmanlija pretvorena u džamiju. Nakon toga ćemo posjetiti karavan-saraja: Büyük Han iz 17.st. gdje možete popiti turski čaj i probati neke od delicija tursko-grčke kuhinje. Također ćete imati priliku za kupovinu nakita i proizvoda od zlata, te tokom slobodnog vremena uživati u bogatim čarima ovog živopisnog gradića! U poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Noćenje.

4 DAN / KIRENIJA –

Doručak. Slobodno vrijeme za istraživanje Kipra. Noćenje.

5 DAN / KIRENIJA - AERODROM ERDŽAN – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Let za Istanbul u 09:10h na letu TK 961. Predviđeno slijetanje u Istanbul je u u 10:50h. Nastavak leta za Sarajevo je na letu TK 1023 U 12:50h. Slijetanje u Sarajevo 13:35 (sva vremena su lokalna).

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju