ISTOČNA ANADOLIJA – MEZOPOTAMIJA

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omeđena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na sjeveru, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete ovu regiju u kojoj turska kultura vijekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovdje ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija… Uživajte u prijestonici baklave, plantažama pistacija i najvećem muzeju rimskih mozaika na svijetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obiđete Huran, žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama i žene obučene u beduinsku odjeću bez sumnje će vas vratiti vijekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronađen najstariji hram na svijetu na čijim se zidovima i stubovima mogu vidjeti prvi crteži koje je napravio čovjek još prije 140 vijekova. Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju, gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat, neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove regije…

Prevoz: Avion

Trajanje: 7 dana - 6 noćenja

Datum: 26.04 - 02.05.2023.

Grupno putovanje, Preporučujemo, Odlična cijena

Cijena aranžmana po osobi:

HOTELI 4*/ 5*: CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA CIJENA ZA REDOVNE REZERVACIJE
Cijena za minimalno 30 uplata 1.999 KM 2. 199 KM

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

Ponuda uključuje

Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Diyarbakir (Mardin) / Adana – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines) , AERODROMSKE TAKSE , Transfer turističkim autobusom aerodrom – hotel – aerodrom , Smještaj na bazi 6 noćenja sa doručkom u 1/2 sobama u hotelima prema programu , Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe) , Pratilac putovanja za minimalno 35 prijava, Svi izleti uključeni u cijenu osim ulaznica

Ponuda ne uključuje

Putno zdravstveno osiguranje, Doplata za 1/1 sobu u iznosu od 270 EUR po osobi, Paket ulaznica u iznosu od 60 EUR po osobi, Doplata za polupansion – 6 večera iznosi 80 EUR po osobi , Osiguranje od otkaza putovanja, Svi izleti uključeni u cijenu osim ulaznica
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN / 26.04.2023.

Sastanak na aerodromu 2 sata prije leta, podjela dokumenata i prijava na let TK 1024 (Turkish Airlines). Polijetanje u 14:30 sati, slijetanje u Istanbul u 17:25 sati, po lokalnom vremenu. Zatim slijedi nastavak leta na liniji TK 2610 u 19:35 sati za Diyabakir. Dolazak je predviđen u 21:30 sati. Sastanak sa lokalnim vodičem, te transfer za Mardin. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Ovaj prelijepi grad će Vas oduševiti svojim šarmom. Transfer do hotela. Smještaj u hotel, te slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

II DAN / MARDIN – MIDYAT / 27.04.2023.

Nakon doručka, krećemo na izlet prema Midyatu. U Midyatu ćete obići stari dio grada I najvišu tačku grada. Nakon toga nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom. Nakon obilaska povratak u Mardin. Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji. Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, odnosno na doline dvije najznačajnije rijeke za civilizaciju, Eufrat i Tigris. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela. Povratak u Mardin. Slijedi šetnja uskim ulicama Mardina, gdje ćemo obići crkvu Mor Behnam – poznatu kao crkva Kirklar. Vodič će ispričati više o samoj crkvi i o Četrdeset mučenika koji imaju važnu ulogu u kršćanstvu. Nakon toga, slijedi obilazak džamije Mardin Ulu – najvažnije djelo arhitekture Artuklu. Također, posjetit ćemo zgradu PTT – koju je sagradio glavni arhitekta Lole Serkis Gizo, poznat kao Mardinov 'Arhitekta Sinan', te džamiju Šehidije, čiju je munaru također izgradio Lole. Slobodno vrijeme za kupovinu lokalnih grickalica i sirijskih vina. Nakon obilaska Mardina, povratak u hotel. Noćenje.

III DAN / MARDIN – HARAN – ŠANLIURFA / 28.04.2023.

Nakon doručka, krećemo za medresu Kasımiye koja je jedan od najljepših primjera dvospratne i otvorene dvorišne medrese. Nakon obilaska nastavljamo ka Şanlıurfe – poznatog kao grad proroka, kroz Viranşehir, do prvog poznatog hrama čovječanstva, Stižemo do Göbeklitepea. Poznato je da je Göbeklitepe, čija su iskopavanja počela 1996. godine, centar svetog obožavanja neolitskih ljudi. Nakon obilaska, nastavak putovanja prema Haranu, gdje ćemo imati priliku vidjeti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svijetu, koji potiče iz još iz 9. stoljeća. Obići ćemo i seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Također, posjetit ćemo i Rajsku džamij (Cami el Firdevs), koju je sagradio Omejadski halifa Mervan i ostatke prve islamske medrese (Univerzitet Harran) osnovane u Anadoliji, koja se nalazi u istom dvorištu kao i džamija. Nakon obilaska, smještaj u hotel. Fakultativno: The Row Night SIRA GECELER večera u lokalnom restoranu sa lokalnim plesovima i muzikom. Noćenje.

IV DAN / ŠANLIURFA – ADIYAMAN / 29.04.2023.

Nakon doručka, nastavljamo za posjetom grada Šanliurfe – grad Edesa iz helenističkog perioda, glavni grad kraljevsta Abgar. Dan ćemo započeti posjetom Arheološkom muzeju Şanlıurfa. U muzeju ćete imati priliku upoznati se sa historijom grada od paleolita pa sve do islamskog perioda. Nakon toga, krećemo sa pješačkom turom, gdje ćemo obići Balıklıgöl, jezero Ayn Zeliha, džamija Rızvaniye i pećinu poznatu kao rodno mjesto proroka İbrahima. Nakon obilaska, prelazimo u regiju gostionica, koja je jedna od najvažnijih artefakata preživjelih iz stare Šanliurfe. Slijedi slobodno vrijeme u kojem ćete imati priliku kupiti i popiti kahvu u poznatom Gümrük Hanu – stari bazar koji je izgrađen za vrijeme Sultana Sulejmana I Veličanstvenog. Krećemo prema hidroelektrani Ataturk, koja je u trenutku izgradnje imala kapacitet da proizvede oko 20% ukupne količine električne energije koju su proizvele postojeće hidroelektrane u Turskoj. Nakon obilaska dolazak u Adyiaman. Smještaj u hotel i noćenje.

V DAN / ADIYAMAN – PLANINA NEMRUT – HALFETI GAZIANTEP / 30.04.2023.

U dogovoru sa vodičem, u ranim jutarnjim satima krećemo ka planini Nemrut - Nemrut je 2.134 metra visoka planina, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća prije nove ere. Na vrhu će vas dočekati prekrasan pogled i izlazak sunca. Nakon toga, imat ćete priliku vidjeti most Cendere - koji je izgrađen na vodi Cendere, sa nekadašnjim imenom Chabinas. Slijedi obilazak grobnice, koju lokalno stanovništvo nazivaju Karakuš Tumulus zbog statue orla koja se nalazi ispred grobnice. Natpis na lokalitetu ukazuje da se radi o kraljevskoj grobnici u kojoj su bile sahranjene tri žene. Povratak u hotel. Doručak, te kraća pauza za odmor. Nakon toga, krećemo za Halfeti- koji je djelimično pod vodom. Slijedi ukrcaj na brod i oplovidba jezerom Birečik koja će trajati oko sat vremena. Tokom plovidbe, vidjet ćete pećinske kuće, selo Savašan – sa potopljenim minaretom Batik džamije. Nakon plovidbe, slijedi ukrcaj u autobus te transfer do Gaziantepa. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestolnici kulinarstva i gradu gastronomije, kojeg njegovi stanovnici zovu samo Antep. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu, Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina baklavdžinica i pravo je čudo kako sve opstaju. Polazak prema hotelu. Smještaj i noćenje.

VI DAN / GAZIANTEP – ADANA / 01.05.2023.

Doručak u hotelu, nakon čega slijedi ragled grada Gaziantepa. Prvo ćemo posjetiti Muzej Mozaika – gdje se nalaze odlično očuvani mozaici na mjestu na kojem su pronađeni. Tokom pješačke ture posjetit ćemo dvorac Gaziantep, čiji se datum izgradnje ne zna tačno, Muzej rata, Muzej kuhinje, Hamam muzej, Muzej novca, staklo Medusa Muzej, Panorama muzej. Nakon razgledanja gostionica, stižemo do Bey Mahallesi, koji je jedan od najvažnijih historijskih mjesta koje trebate posjetiti u Gaziantepu. Nakon toga, nastavljamo ka Adane. Dolazak u hotel. Smještaj i noćenje.

VIII DAN / ADANA – ISTANBUL – SARAJEVO / 02.05.2023.

Nakon doručka, odjava iz hotela. Nakon čega slijedi transfer ka Taškopru, jedan od simbola Adane. Uz kratku šetnju stižemo do Džamije Adana Ulu – najmonumentalnije građevine iz perioda Ramazanoğulları. Slijedi posjeta dvorcu Ramazanoğlu. Nakon obilaska slijedi transfer ka aerodromu Adana. Leta za Istanbul koji je planiran u 14:30 sati na letu TK2461. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 16:05 sati, nakon čega slijedi nastavak leta za Sarajevo u 19:00 sati na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo je planirano u 19:50 sati (sva vremena su lokalna).

Dodatne informacije

Avioprevoznik: Turkish Airlines

**Napomena: Ovaj program je samo prijedlog, te može doći do izmjene istog. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih ili dođe do promjene cijene smještaja, prevoznih usluga, aerodromskih taksi, ulaznica u objekte spomenute u programu i drugih kalkulativnih elemenata koji direktno utiču na formiranje konačne cijene aranžmana. Cijene su rađene na bazi trenutnih cijena ulaznica. Raspored ponuđenih izleta može biti izmjenjen u skladu sa potrebama grupe, vremenskim uvjetima te raspoloživim vremenom. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putno zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog. Agencija ne utiče na izmjene satnica leta, niti u slučaju otkazivanja leta.

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju