umra

Umra-je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRA znači „posjetiti sveto mjesto„. Kao tehnički termin korišten u Šerijat, Umra znači obaviti Tavaf oko Kabe i Sajai zmeđu Safe i Merve. Nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Mikat – ima. Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Harem i Šerif, zbog obavljanj Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristitije: Zulhulejfa,nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Mikat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Saja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allah- u dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti Umru i obući ihrame na Mikatu.

U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

UMRA u septembru

08 - 17.09.2022.
10 DANA
UMRA u septembru
Grupno putovanje
UMRA u septembru
Avion
Od 3,099 KM

UZBEKISTAN – PUTEVIMA SVILE

06.10 – 15.10.2022.
10 dana
UZBEKISTAN – PUTEVIMA SVILE
Grupno putovanje
UZBEKISTAN – PUTEVIMA SVILE
Avion
Od 889 KM

SPECIJALNA PONUDA HURGHADA

12 i 8 dana
SPECIJALNA PONUDA HURGHADA
Grupno putovanje
SPECIJALNA PONUDA HURGHADA
Avion
Od 2,549 KM

IRAN

15.09 - 25.09.2022.
10 dana, 9 noćenja
IRAN
Grupno putovanje
IRAN
Avion
Od 699 KM

ISTANBUL JESEN

21.09 - 25.09. & 18.10 - 22.10.
5 dana, 4 noćenja
ISTANBUL JESEN
Grupno putovanje
ISTANBUL JESEN
Avion

IZLETI – HURGHADA

IZLETI – HURGHADA
Grupno putovanje
IZLETI – HURGHADA
Avion
No data was found

Korisne informacije

Koji je prosječan broj putnika u grupi?

Naše su grupe dovoljno male da se osjećate kao da sami istražujete destinaciju, ali opet dovoljno velike da uvijek možete pronaći dobro društvo. Veličina grupe varira ovisno o tome gdje i kako putujemo, no obično je to od 8 – 12, a za neke klasičnije rute do 16 putnika.

Kako je organizirano vrijeme na putovanju?

Naša grupna putovanja teže ravnoteži između planiranih aktivnosti i vaših želja i interesa, što znači da se držimo plana putovanja, ali svako putovanje prilagođavamo grupi koja s nama putuje. Pronašli ste kafić koji želite isprobati? Želite bolje upoznati lokalnu zajednicu? Usput se nalazi neka znamenitost koja nije u programu, a voljeli bi je posjetiti? Ako imamo dovoljno vremena, rado ćemo udovoljiti vašim željama.

Da li ćete mi prije putovanja poslati potrebne informacije?

Prije svakog putovanja putnicima šaljemo sve važne informacije koje će im pomoći da se lakše pripreme za put na destinaciju koju su odabrali. To uključuje odgovore na pitanja kao što su npr. redovi letenja, kontakti vodiča, potrebna cjepiva i prevencija bolesti, očekivane temperature i klima te odjeća i obuća koju je dobro ponijeti, pitanje viza, stranih valuta i slično. Uz to, prije svakog putovanja organiziramo sastanak putnika na kojem raspravljamo o svim potrebnim detaljima vezanim uz pripreme za put. To je ujedno i idealna prilika da se svi zajedno upoznamo.