PORTO & LISABON

Porto je živahni, šaroliki grad koji postaje jedna od najvećih turističkih destinacija Zapadne Europe. Smješten je na samom zapadu Portugala, a obiluje bogatom poviješću, zanimljivim turističkim atrakcijama, živom noćnom scenom i odličnom turističkom ponudom. Porto je jedan od najstarijih gradova Portugala, a ujedno je i grad po kojem nazvana država. Porto je odigrao veliku ulogu, ne samo u portugalskoj već u povijesti čitavog Iberskog poluotoka. Drugi najveći grad Portugala bogat je tradicijom i ponudom. Tu se ističe stara četvrt Ribeira sačinjena od brojnih uličica kao srce grada koje odiše poviješću i kulturom. U širem području regije Porta proizvodi se i slavno vino Port, a koje se skladišti u vinarijama uz rijeku Douro. Porto je slikoviti grad s izraženim karakterom, a poznat je i po opuštenom i zabavnom noćnom životu. S druge strane, Lisabon, grad na rijeci Težo, jedan je od onih specifičnih, pomalo boemskih gradova koji vam zbog svoje jednostavnosti i opuštenosti, uvijek ostaju u srcu. Šetajući Lisabonom, nećete vidjeti mnogo od umivenosti i dotjeranosti Londona ili Pariza, ali su ipak na svakom ćošku, zgradi, pločniku ili trgu vidljivi znaci njegovog nekadašnjeg sjaja.

Cjenovnik:

Kalkulacija rađene na bazi minimalno 20 putnika

HOTEL:

već od  1.499 KM po osobi

4*

 

 

Plan putovanja

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Porto preko Frankfurta u 14:30h. Dolazak u Porto u 22:05h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili (fakultativno) obilazak Porta.

Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove “Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta.

Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji.

Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe.

Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.

Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor, ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta.

 

Obilazak završavamo u poznatoj Vila Nova de Gaia, gdje možete kušati poznata vina iz Porta i cijelog Portugala. Povratak u hotel. Noćenje.

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Aveiru, poznatom još pod nazivom Venecija Portugala. Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom.

U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Batalhi, gdje ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”,  i nedovršena kapela (Manuelino). Nakon obilaska Batalhe nastavak putovanja Fatimu, obilazak svetišta i Nove Kapele. Nastavak putovanja za Lisabon. Po dolasku u Lisabon  prijava u hotel. Noćenje.

Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Dalje se vozimo duž ostalih glavnih lokacija u Lisabonu: Marques de Pombal kružni tok, Avenida da Liberdade, Restauradores i Rossi trgova. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping….. Po dogovoru sa grupom odlazak na Fado show (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.

 

“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW

Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel.  Noćenje.

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.

Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje  centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela.  Noćenje.

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) polazak za Obidos, srednjevjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Nastavak prema gradu Alcobaca i posjeta impozantnoe Opatije Abbey of Santa Maria de Alcobaca, koju su izgradili monasi iz reda Clister u 12.vijeku. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak  slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Doručak u hotelu. Slobodan dan za šoping i individualne aktivnosti.

Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela do aerodroma . Let u 05:10h iz Lisabona za Sarajevo preko Frankfurta. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 13:50h.  KRAJ USLUGE.

Aranžman uključuje

Avio prijevoz na relaciji Sarajevo-Porto-Lisabon–Sarajevo ( Lufthansa)
Smještaj u Lisabonu u hotelu 4* na bazi 4 noćenja sa doručkom
Smještaj u Portu, hotel 3*/4* - Vila Nova de Gaia, na bazi 2 noćenja sa doručkom
Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
Svi obilasci prema programu, osim fakultativnih izleta
Ulaznice za sve objekte prema programu
Transfer aerodrom – hotel – aerodrom
Svi transferi autobusom prema programu
Boravišna taksa
Organizacija putovanja i pratilac grupe

Aranžman ne uključuje

Aerodromske takse 294,00 KM
Doplata za jednokrevetnu sobu u iznosu od 495,00 KM
Ručkove i večere tokom obilazaka
Ostale usluge koje nisu navedene u programu
Lični troškovi
Napojnice za vozača i vodiča
Putno-zdravstveno osiguranje

Već od

1,499 KM

Termin putovanja:  19.02 - 26.02.2023.
Prevoz: Avion

Uz pomoć prozora na dnu stranice možete stupiti u direktnu komunikaciju sa nama putem Facebook Messenger-a.

Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Dodatne informacije

FAKULTATIVNI IZLETI:

  • Cjelodnevni izlet Porto – 60 EUR
  • Cjelodnevni izlet Sintra – 65 EUR
  • Cjelodnevni izlet Lisabon – 60 EUR
  • Fado večera – 65 EUR
  • Cjelodnevni izlet Obidos i Nazare – 50 EUR

 

**Napomena: Ovaj program je samo prijedlog, te može doći do izmjene istog. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih ili dođe do promjene cijene smještaja, prevoznih usluga, aerodromskih taksi, ulaznica u objekte spomenute u programu i drugih kalkulativnih elemenata koji direktno utiču na formiranje konačne cijene aranžmana. Cijene su rađene na bazi trenutnih cijena ulaznica. Raspored ponuđenih izleta može biti izmjenjen u skladu sa potrebama grupe, vremenskim uvjetima te raspoloživim vremenom. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putno zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog.

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  (Iran, Maroko, Rusija...) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja. Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS. Storniranje putovanja: Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 - 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja  roškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA: Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

 

Vaš pravi kurs, Relax Tours!

iata
ta
austrian
lufthansa
qatar
emirates
etihad

Naša preporuka

Rezervišite putovanje

Dogovorite sve unaprijed – rezervišite sada