ISTOČNA ANADOLIJA: MEZOPOTAMIJA

BROJ MJESTA OGRANIČEN SVI IZLETI UKLJUČENI U CIJENU

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omeđena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na sjeveru, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete ovu regiju u kojoj turska kultura vijekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovdje ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija… Uživajte u prijestonici baklave, plantažama pistacija i najvećem muzeju rimskih mozaika na svijetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obiđete Huran, žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama i žene obučene u beduinsku odjeću bez sumnje će vas vratiti vijekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronađen najstariji hram na svijetu na čijim se zidovima i stubovima mogu vidjeti prvi crteži koje je napravio čovjek još prije 140 vijekova. U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V vijeka, seldžučke srednjovijekovne medrese, vožnja drevnom rijekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut… Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju,  gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat,  neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove regije…

Cjenovnik:

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 

CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA

CIJENA ZA REDOVNE REZERVACIJE

Minimalno 25 uplata

1599 KM

1799 KM

 

Plan putovanja

Sastanak na aerodromu 2 sata prije leta, podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:05 sati, slijetanje u Istanbul u 12:05 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak s lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2606 u 17:15 sati za Diyabakir. Dolazak je predviđen u 19:05 sati. Transfer u Mardin. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Ovaj prelijepi grad će Vas oduševiti svojim šarmom. Transfer do hotela. Smještaj u hotel, te slobodno vrijeme za induvidualne aktivnosti. Noćenje.

Nakon doručka, krećemo na izlet prema Midyatu,. U Midyatu ćete obići stari dio grada I najvišu tačku grada. Nakon toga nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom. Nakon obilaska povratak u Mardin. Mardin je, između ostalog, grad specifičan po svom izgledu i lokaciji. Smjestio se na jednoj strani brda gdje su kuće posložene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, odnosno na doline dvije najznačajnije rijeke za civilizaciju, Eufrat i Tigris. Svaka je od njih za sobom ostavila mnoga remek-djela. Povratak u hotel. U večernjim satima preporučujemo individualnu posjetu Zindžirije medrese iz 14. stoljeća, sa čijeg se krova pruža prelijep pogled na Mardin i zalazak sunca.  Noćenje.

Doručak u hotelu. Dan možete započeti izletom do arheološkog nalazišta Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). Otkriće Göbekli Tepa, mjesta koje je UNESCO uvrstio na Listu svjetske kulturne baštine, dovelo je u pitanje dosadašnja saznanja o prahistorijskim vremenima. Nastavak putovanja prema Haranu, gdje ćete imati priliku vidjeti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svijetu, koji potiče iz još iz 9. stoljeća. Obići ćete i seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Nastavak vožnje do Šanlıurfe. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.  Noćenje.

Nakon doručka, nastavljaamo za posjetom centra Šanliurfe Halil-ül Rahman I Rızvaniye Dzamija Smještena na sjevernom rubu Balıklıgöla, džamiju je sagradio guverner Raqqe, Rıdvan Ahmet Pasha 1736. (hidžri. 1149.). Građena je paralelno sa mihrabom i sa tri kupole. Sa istočne strane džamije je munara sa jednim balkonom. Ulazna vrata harema rađena su dvobojnim materijalima. Svetište (glavno mjesto štovanja) prilično je svijetlo s prozorima koji se otvaraju iz svih smjerova. Najzanimljiviji dio zgrade kao ukras su ulazna vrata. Drvena vrata izrađena su tehnikom umetanja bez korištenja ekseri. Na vratima su bogati biljni i geometrijski uzorci I ukrasi. Medresa se nalazi u sjevernom dijelu džamijskog dvorišta. Nastavak putovanja prema Adiyamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.god. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk”. Nastavljamo prema mjestu Kahta gdje ćete obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Nakon obilaska nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut . Nemrut je 2.134 metra visoka planina, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća prije nove ere. Na vrhu će Vas dočekati zalazak sunca, gdje ćete imati priliku prošetati po nalazištu. Na križanju istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je zasigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta dolazak u Adyiaman. Smještaj u hotel i noćenje.

Nakon doručka, polazak u Gaziantep. Vozit ćete se uzduž nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti, koja služi je kao scenografija popularnih turskih serija. Plovit ćete po predivnom klancu rijeke, a za vrijeme plovidbe vidjet ćete brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjet ćete i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenom polupotopljenom munarom Batik džamije. Nedaleko od Halfetija na stijeni kraj rijeke Eufrat gnijezi se endemska vrsta ptice, bliskoistočni ćelavi ražanj – vrsta ibisa koja je pred izumiranjem. Nastavljamo do Zeugma – muzeja mozaika, najvećeg muzeja ove vrste u svijetu. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestolnici kulinarstva i gradu gastronomije, kojeg njegovi stanovnici zovu samo Antep. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu, Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina baklavdžinica i pravo je čudo kako sve opstaju. Polazak prema hotelu. Smještaj i noćenje.

Doručak u hotelu, te odjava iz hotela i polazak za Hatay gdje ćemo pojestiti arheološki Muzej, koij sa svojom historijskom prošlošću počinje još prije 4000 godina prije Krista. Hatay je grad koji prikuplja kulturno-historijske dokumente mnogih razdoblja i civilizacija. Posjetit ćete džamiju Habib-i Neccar, sagrađenu 638. godine kada su Antakyu osvojili muslimanski Arapi. Smatra se prvom džamijom izgrađenom unutar granica današnje Turske. Džamija koja se nalazi u ulici Kurtuluş, Hz., ime je dobio po Antiohijcu koji je prvi povjerovao u Isusove apostole i dao svoj život za tu svrhu. Ovaj događaj se spominje u suri Yasin u Kur’anu. Slobodno vrijeme u Ucun čarsiji u srcu grada Hataya. Smještaj u hotel. Noćenje

Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak za Adanu. Grad je smješten u srcu ravnice Cukurova, četvrti najveći turski grad Adana ima historiju koja seže čak u 7000 godina prije Krista. Mnogobrojne civilizacije koje su okupirale i dominirale zemljom ostavile su slojeve arheološkog blaga, tragove složene prošlosti regije. Po dolaksu slijedi panoramski obilazak Adane: Tarsus Kleopatra kapija, Danyal džamija, velika Sahat kula, Taş čuprija i najveća Sabancı džamija u Adani sa 6 munara. Povratak u hotel. Noćenje.

Nakon doručka, odjava iz hotela. Nakon čega slijedi transfer na aerodrom, 2 sata prije leta za Istanbul koji je planiran u 15:05 sati na letu TK 2461. Slijetanje u Istanbul u 16:45 sati, nakon čega slijedi nastavak leta za Sarajevo u 19:30 sati na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo u 19:25 sati (sva vremena su lokalna).

Ovaj program je samo prijedlog. Agencija zadržava pravo u slučaju izmjene istog.

 

PAKET ULAZNICA

 • Manastir Safrana
 • Kasimiye Medresa
 • Mor Behnam
 • Arheološki muzej Mardin
 • Edineddin Kulija
 • Mor Gabrijel
 • Midyat
 • Gobeklitepe
 • Arheološki muzej i muzej mozaika u Šanliurfa
 • Privatni brod za krstarenje u Halfeti
 • Muzej mozaika Zeugma u Gaziantepu

 

Agencija zadržava pravo promjene ulaznica ukoliko dođe do istog, zbog prethodno navedenih troškova i izmjena koje direktno utiču na formiranje konačne cijene aranžmana, paketa ulaznica i slično.

 

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 25. U slučaju manjeg broja projava agencija zadržava pravo izmjene cijene. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja. ● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor.

Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS. Storniranje putovanja: Za otkaz 80 – 70 dana prije polaska: 30% storno troškova; 70-50 dana: 40% storno troškova; za 50-40 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 40 – 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.
Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno.

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA: ●Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu.  KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne. Aviokompanija zadržava pravo izmjene leta.

Aranžman uključuje

Avio karte
Aerodromske takse
Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
Troškove organizacije putovanja
Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Diyabakir (Mardin) / Adana - Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
Smještaj na bazi noćenja sa doručkom u 1/2 sobama u hotelima prema programu
Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)
Pratilac putovanja za minimalno 35 prijava
Svi izleti uključeni u cijenu osim ulaznica

Aranžman ne uključuje

Individualni troškovi
Troškove PZO
Doplata za 1/1 sobu u iznosu od 240 EUR po osobi
Paket ulaznica u iznosu od 120 EUR po osobi
Doplata za polupansion – večeru u iznosu od 95 EUR po osobi
Osiguranje od otkaza putovanja

Već od

1,599 KM

Termin putovanja:  28.10. - 04.11.2022.
Prevoz: Avion

Uz pomoć prozora na dnu stranice možete stupiti u direktnu komunikaciju sa nama putem Facebook Messenger-a.

Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Dodatne informacije

Napomena: ovaj program je samo prijedlog. Agencija zadržava pravo u slučaju izmjene istog. Kalkulacija je rađena na bazi minimalno 25 putnika, na bazi trenutnih cijena izleta, te na bazi kursa eura 1 EUR = 1,95583 KM. U slučaju promjene kursa eura na svjetskoj berzi, Agencija zadržava pravo izmjene cijene aranžmana, kao i ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih putnika od planiranog. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog.

Za ovo putovanje vrijede opći uvjeti putovanja kompanije Relax Tours d.o.o.

 

Molimo cijenjene putnike da provjere da li je valjanost pasoša/putovnice u skladu s pravilima zemlje u koju putujete, kao i sve COVID regulacije potrebne za ulazak u određenu državu!

Agencija NIJE ODGOVORNA za lične dokumente putnika, ispravnost istih kao i COVID regulacije. Agencija je isključivo zadužena za turističke aranžmane.

Molimo provjerite tačnost podataka u ponudi jer nakon naloga za izdavanje karte, reklamacije možemo uvažiti isključivo uz doplatu prema pravilima prijevoznika.

Prema Uredbi, putnici nemaju prava povrata ako im je ukrcaj uskraćen zbog opravdanih zdravstvenih ili sigurnosnih razloga ili neodgovarajuće putne dokumentacije. U svakom slučaju, putnici bi trebali provjeriti primjenjive javnozdravstvene mjere i povezana ograničenja koja se primjenjuju na odredištu te osigurati da imaju svu potrebnu relevantnu dokumentaciju koju zahtijeva država članica odredišta.

 

Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Tursku moraju imati pasoš čija važnost traje najmanje 150 dana, odnosno 5 mjeseci od dana ulaska, a za većinu ostalih država 6 mjeseci, te su u svakom trenutku moguće izmjene.

Državljanima koji ne ispunjavaju ove uvjete neće biti dozvoljen ulazak u Republiku Tursku i bit će vraćeni sa aerodroma polaska.

Avio kompanija ne dozvoljava povrat niti promjenu već izdatih avio karata tim putnicima.

 

Napominjemo da Agencija nije odgovorna u slučaju odbijanja, odnosno neizdavanja vize potrebne za ulazak u određenu državu te se primjenjuju storno troškovi iz uzansi turističke agencije Relax Tours.

 

Svaki putnik je dužan da se samostalno raspita o COVID restikcijama, putnim ispravama, viznom režimu, te Agencija ne odgovara za storniranje ili kašnjenje letova i slično.

iata
ta
austrian
lufthansa
qatar
emirates
etihad

Naša preporuka

Rezervišite putovanje

Dogovorite sve unaprijed – rezervišite sada