Putevima svile: Uzbekistan

SAMARKAND, BUKHARA, KHIVA, TASHKENT

Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih deva koje se kreću prašnjavim putem prelazeći prostranstva Azije. Više od hiljadu godina put svile bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Za vas smo izdvojili njegov srednji dio koji se proteže kroz Uzbekistan, zemlju u kojoj ćete sigurno najbolje osjetiti atmosferu davno prošlih vremena. Krenite tragom dalekih karavana…

Prevoz: Avion

Trajanje: 9 DANA - 7 NOĆI

Datum: 13.10 – 21.10.2023.

Grupno putovanje, Preporučujemo, Odlična cijena

Preuzmi

Sve detalje o aranžmanu i cijenama možete pogledati preuzimanjem dokumenta.

Cijena aranžmana po osobi:

Cijena za minimalno 20 uplataZa prvih 10 uplata :Za redovne rezervacije:
HOTELI 3*3.4393.639

Državljani Bosne i Hercegovine mogu BEZ VIZE ući u Uzbekistan!

Ponuda uključuje

Aerodromske takse, Transfer aerodrom-hotel-aerodrom, Troškovi organizacije putovanja, Izleti pomenuti u programu, Avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Tashkent-Istanbul-Sarajevo / Turkish Airlines, 7 noćenja u hotelima na bazi noćenja sa doručkom, Licencirane I certificirane usluge vodiča u pratnji na Engleskom , Pratilac putovanja uz minimalno 20 putnika, Brzi voz Samarkand – Taskent

Ponuda ne uključuje

Individualni troškovi, Napojnice u toku putovanja za vodiče i vozače, Doplata za polupansion: 250 KM, Doplata za puni pansion: 499 KM, Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, Doplata za jednokrevetnu sobu: hotel 3* – 340 KM / hotel 4* 550 KM, Moguće troškove za video i fotografisanje u određenim objektima
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

I DAN / 13.10.2023. / SARAJEVO – ISTANBUL – TASHKENT

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 14:25 sati na letu TK1024. Slijetanje u Istanbul u 17:20 sati. Presijedanje na let za Tashkent u 18:25 h, na letu TK370. (Sva vremena su lokalna).

II DAN / 14.10.2023. / TASHKENT - KIHVA

Slijetanje u Tashkent u 00:55 sati (sva vremena su lokalna). Po dolasku doček od strane lokalne agencije. Transfer u hotel. Odmor. Nakon doručka u hotelu odlazak na razgled starog dijela Tashkenta. Posjetit ćete stari dio grada sa kompleksom Khast-Imam u kojem je sačuvan svjetski poznat Kur'an halife Osmana Osmanskog. U Khast-Imamu posjetite Barak-Khanovu medresu, džamiju Tillya-Sheykh, mauzolej Abu Bkra Kaffala Shashija i Islamski institut Imama al-Bukharija. Istražite ljepote Chorsu Bazaar, i provozajte se metroom do centra grada kako biste prošetali trgom Amira Timura, Trgom nezavisnosti. Tashkent je jedan od najstarijih gradova centralne Azije, ali sa mnogo manje kulturno-historijskih spomenika drevne prošlosti, zbog katastrofalnog zemljotresa koji ga je zadesio 1966. godine. Danas je to moderan grad sa puno parkova, fontana, bulevara i nešto starih zdanja koje obilazimo: Medresa Barak – khan; Mauzolej Kaffal – Shashi; Medresa Kukeldash, Dzhuma džamija iz 9. Stoljeća, Nacionalni centar umjetnosti; Mustaqillik trg. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćna vožnja vozom prema Kihvi.

III DAN / 15.10.2023. / KHIVA

Dolazak u Kihvu oko 11 časova. Slijedi obilazak Khive jedinstvenog mjesta, potpuno drugačijeg od ostalih gradova Centralne Azije. Ostavljanje prtljaga u hotelu te odlazak na razgledanje grada. Khiva je jedno od nekoliko mjesta današnjeg Uzbekistana koje se nalazilo na čuvenom Putu svile, koji je vodio iz Kine ka Evropi, a prolazio je kroz mnoge oblasti centralne Azije. Historijske znamenitosti potpuno su očuvane te ćete kroz razgled grada koji uključuje obilazak kompleksa Ichan – Kala, odnosno kako ga mnogi nazivaju “Živi Muzej pod otvorenim nebom”, zatim pješačenjem ćete obići medresu Muhameda Amin Kana, tvrđavu Kunya Ark, palaču Tash-Khovli i džamiju Juma, mauzolej Pakhlavan Makhmud, minaret Islam-Khojare, te dobiti sliku ovog predivnog grada. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

IV DAN / 16.10.2023. / KHIVA – BUKHARA

Nakon doručka u hotelu, nakon čega slijedi vožnja prema Bukhari koja se nalazi usred pustinje Kyzyl Kum na putu između Khive i Bukhare (Crvena pustinja). Putovanje će trajati skoro sedam sati. Put vodi kroz pustinju uz rijeku Amu Daria čija je plodna delta bila poznata i naseljena od najstarijih vremena. Zaustavit ćemo se na putu kako biste uživali u pogledu rijeke Amu Daria i pustinje. U večernjim satima predviđen je dolazak u Bukharu. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor ili šetnju među starim građevimana Bukhare. Noćenje.

V DAN / 17.10.2023. / BUKHARA

Nakon doručka u hotelu slijedi razgled grada Bukhara, poznatog i kao biser na nekadašnjem putu svile. Uživajte u pješačkom obilasku Starog grada, te posjetite ansambl Lyabi-Khauz, hram Magoki-Attori, minaret Kalyan, džamiju Kalyan i medresu Miri-Arab, Ulugbek i Abdulazizkhan, tvrđavu Ark, te džamiju Bolo-Khauz, mauzolej Ismail Samai i Chashma-Ayub. Nakon razgleda, slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

VI DAN / 18.10.2023. / BUKHARA – SAMARKAND

Nakon doručka posjeta Mohi hosi – posljednjoj ljetnoj palači Bukhara Emira i kompleksu Nakshbandy. Vožnja prema Samarkandu. te slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

VII DAN / 19.10.2023. / SAMARKAND

Nakon doručka kraće razgledanje grada Samarkand. Obilazak započinje posjetom zvjezdarnici Ulugbek, gdje je sačuvan dio sekstanta iz 15. stoljeća. Nastavak do nekropole Shakh-i-Zinda, trga Registan koji je stoljećima bio centar Samarkanda, mauzoleja Amira Temura. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

VIII DAN / 20.10.2023. / SAMARKAND – TASHKENT

Nakon doručka u hotelu, slijedi nastavak razgleda grada Samarkanda: Radionica proizvodnje papira od duda. Nastavak vožnje od Samarkanda do Tashkenta. Transfer do aerodroma za povratni let.

IX DAN / 21.10.2023. / TASHKENT – ISTANBUL – SARAJEVO

Okupljanje na aerodromu najmanje 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 02:35 h na letu TK371. Slijetanje u Istanbul u 05:50 sati, te nastavak za Sarajevo u 07:30 sati na letu TK1021. Slijetanje u Sarajevo u 08:20 sati. (Sva vremena su lokalna). Kraj programa.

Dodatne informacije

Napominjemo da je ovaj program samo prijedlog te može doći do izmjene istog koje može biti uzrokovano logističkim razlozima kao što su promjene rasporeda letova, vremenskim neprilikama i slično. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih. Cijene su rađene na bazi trenutnih cijena ulaznica. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničkozdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog.

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i za uplate po cijeni ranih rezervacija (Iran, Maroko, Rusija…) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 20. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja. Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS.
Storniranje putovanja: Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 – 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugačije nije navedeno. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno
OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA: Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 20 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja ili ne.

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju