LEBANON – BEJRUT

IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!

Lebanon mediteranska, planinska, nevjerovatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo kedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno sa aramejskog, liban znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Poznat po svom noćnom životu i prije i poslije ratnih događanja. Država je nekada bila poznata kao “Švicarska Istoka”, dok je njen glavni grad Bejrut (Beirut), nosio titulu “Pariz sa Bliskog Istoka”. Ograničeni Sirijom na sjeveru i istoku i Izraelom na jugu, uticaj arapskog, rimskog i francuskog uticaja jasno je vidljiv svuda gdje pogledate. Šetajući ulicama njegovih gradova i sela bićete iznenađeni impresivnom arhitekturom i fascinantnim kulturama. Njegova historija ga je stavila na listu “must see” svakog svjetskog putnika. Svjetski putnici su proglasili glavni grad Bejrut “mjestom najbolje hrane na svijetu”!

Prevoz: Avion

Trajanje: 7 dana – 6 noćenja

Datum: 24.02 – 02.03.2023.

Grupno putovanje, Preporučujemo, Odlična cijena

Kalkulacija rađene na bazi minimalno 30 putnika:

HOTEL U CENTRU GRADA

CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA

REDOVNA CIJENA

Imperial Suites, hotel 4* ili sličan HOTEL U PJEŠAČKOJ ZONI

1.999 KM

2.199 KM

IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!

Ponuda uključuje

Avio prevoz, Aerodromske takse, Usluge vodiča na engleskom jeziku, Troškovi organizacije putovanja, Pratilac grupe na 30 osoba, Izleti pomenuti u programu, VIZA ZA LEBANON, Smještaj u hotelu 4* bazi 6 noćenja sa doručkom; 1/2 i 1/3 sobe, Transfer aerodrom – hotel – aerodrom, Boravišna taksa

Ponuda ne uključuje

Putno zdravstveno osiguranje, Individualni troškovi, Ručkovi, pića, Doplata za 1/1 sobu: 195 USD , Doplata za polupansion: 50 USD, Obavezne napojnice – 40 EUR po osobi
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

1. DAN / PETAK, 24.02. – SARAJEVO – ISTANBUL – BEJRUT

Okupljanje grupe na međunarodnom aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta. Prijava na let TK 1026 za Istanbul. Polijetanje u  20:15 sati. Slijetanje u Istanbul u 00:05 sati. Nastavak leta za Bejrut na letu TK 828 u 01:35 sati. Slijetanje u Bejrut u  02:30 sati. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer u hotel i smještaj. Noćenje.

2. DAN / SUBOTA, 25.02. – BEJRUT

Nakon doručka, obilazak centra Bejruta, ujedno i najnaseljenijeg grada u zemlji. Ovaj bliskoistočni Pariz, kako ga nazivaju, grad je kosmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj Istoka i Zapada u kojem se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekada gotovo potpuno uništen tokom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, sada je ponovo ujedinjen. Razgledamo najvažnije gradske znamenitosti u starom i novom dijelu grada: Deir El Qamar, Beiteddine Palace. Povratak u hotel. U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jedan od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

3. DAN / NEDJELJA, 26.02. – JEITA GROTTO – HARISSA – BYBLOS

Nakon doručka vodimo vas na nezaboravni izlet. Jeita - biser prirode Lebanona, ove veličanstvene pećine i ujedno najveće pećine u Lebanonu. Prvi put je otkrivena 1836. godine, pećina služi kao izvor rijeke Nahr El Kalb. Nakon toga ćete nastaviti putovanje u Jounieh, užurban grad sa modernim zgradama i aktivnim noćnim životom koji gotovo krade predstavu glavnom gradu. Od tog mjesta ćete ići žičarom do Harisse. Harissa kao univerzalni hram religija u Libanu i najvažnije je mjesto za vjerske hodočasnike u Lebanonu. Harissa je najpoznatija po velikoj statui Djevice Marije, otvorenoj 1908. godine. U okolini se nalazi oko 20 crkava i samostana. Zatim ćete otići u Byblos, mješavinu sofisticiranosti i tradicije. Biblos je kandidat za titulu najstarijeg kontinuirano naseljenog grada. Zatim ćete posjetiti istoimeni dvorac, a zatim možete prošetati srednjovjekovnom gradskom četvrti i istražiti stare tržnice, srednjovjekovne bedeme i nekoliko prekrasnih starih crkava. Povratak u hotel.

4. DAN / PONEDJELJAK, 27.02. – CEDARS OF GOD – BSHAREE - QOZHAYA

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti i samostalno istraživanje Bejruta. Preporučujemo Vam cjelodnevni fakultativni izlet posvećen obilasku sjevera libanske planine. Obilazak počinje posjetom šumi veličanstvenih cedrova Gospodnjih pored Bcharrea, okruga koji se nalazi u Sjevernoj guberniji sa 26 gradova i sela. Njegov slikoviti planinski pejzaž čini ga sanom za fotografe i turiste. Qozhaya se nalazi u okrugu Zgharta u sjevernom Libanu. Pripada libanonskom maronitu. Povratak u hotel. Noćenje.

5. DAN / UTORAK, 28.02. – BALLBECK I ANJAR

Doručak. Dan počinjemo sa obilaskom Baalbeka, koji je također poznat kao Grad sunca. Nalazi se u dolini Beqaa (3000 stopa nadmorske visine) i sadrži neke od najvećih svjetskih historijskih i najbolje očuvanih rimskih lokaliteta. Njegovi ostaci uključuju gigantski kompleks rimskih hramova s najvišim stupovima ikada podignutim. Rimski bogovi su obožavani u njenom Akropolju (sagrađenom između 1. i 3. vijeka nove ere). U Jupiterovom hramu ostalo je samo šest stubova od 54 gigantska stuba koji su prvobitno okruživali svetilište. Hram je izgrađen na feničanskom podijumu koji datira oko 3000. godine prije nove ere. Grad Baalbek ima velike ostatke iz islamskih vremena, uključujući Veliku džamiju koju su izgradili Omayyad halife, sa materijalom pozajmljenim iz antičkih spomenika, i džamiju Mameluk. Zatim ćete nastaviti do Anjara koji se nalazi u dolini Bekaa, 58 km od Bejruta. Sagradio ga je halifa al-Valid Ibn Abdel Malek početkom 8. stoljeća nove ere. Unutar jakih gradskih utvrđenja nalaze se ostaci ulica, tri palate, sukovi, dva hamama i džamija. Smješten na staroj ruti koja povezuje Bekau sa Damaskom, Anjar je izgrađen u blizini drevnog uporišta zvanog Gerrah. Danas se ime Gerrah zadržalo u riječi Anjar što znači izvor Gerrah (Ain Gerrah). Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN / SRIJEDA, 01.03. – TRIPOLI

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni polazak u obilazak Tripolia, najvećeg grada u sjevernom Libanonu i drugog po veličini grada u zemlji.Glavni je grad sjeverne vlade i okruga Tripoli. Obilazak grada čije mnoge crkve podsjećaju na povijest grada. Ove crkve također pokazuju raznolikost kršćana u Libanonu, a osobito u Tripoliju. Tu su i mnoge džamije, tvrđava i utvrda Raymond de Saint-Gilles na vrhu brda u Tripoliu. U večernjim satima preporučujemo odlazak u neki od mnogobrojnih klubova, te samostalno istraživanje Bejruta. Prošetajte najpoznatijom shopping ulicom Bejruta, Hamra gdje možete kupiti suvenire svih vrsta, kao i najnovije modne marke te pronaći razne restorane, sjesti na tradicionalnu arapsku kafu i nargilu. Preporučujemo da obavezno probate fantastična jela lebanonske kuhinje u nekom od lokalnih restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

7. DAN / ČETVRTAK, 02.03. – BEJRUT – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slijedi transfer autobusom na aerodrom u Bejrutu. Let TK 795 za Istanbul u 14.10h. Slijetanje u Istanbul u 17.15h i nastavak leta za Sarajevo u 19.55h. Dolazak u Sarajevo u 19.50h. Kraj putovanja.

Dodatne informacije

POTREBNO: Pasoš važeći još minimalno 6 mjeseci po povratku, dostaviti najkasnije 15 dana prije samog putovanja.

FAKULTATIVNI IZLETI:

  • CEDARS OF GOD – BSHAREE – QOZHAYA – 50 USD po osobi

  • TRIPOLI – 50 USD po osobi


 

NAPOMENA: Ovaj program je samo prijedlog, te može doći do izmjene istog. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih ili dođe do promjene cijene smještaja, prevoznih usluga, aerodromskih taksi, ulaznica u objekte spomenute u programu i drugih kalkulativnih elemenata koji direktno utiču na formiranje konačne cijene aranžmana. Cijene su rađene na bazi trenutnog kursa dolara, te Agencija zadržava pravo izmjene cijene ukoliko dođe do izmjene dolara na svjetskoj berzi. Raspored ponuđenih izleta može biti izmjenjen u skladu sa potrebama grupe, vremenskim uvjetima te raspoloživim vremenom. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putno zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog.

 

VIŠE INFORMACIJA:

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA: Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i za uplate po cijeni ranih rezervacija (Iran, Maroko, Rusija…) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja. Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS. Storniranje putovanja:Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20- 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA: Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju