JAJCE I TRAVNIK

JEDNODNEVNI IZLET

Mogućnost polaska iz sljedećih mjesta: Fojnica, Kiseljak, Sarajevo, Vogošća, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Vitez.

Prevoz: Autobus

Trajanje: 1 dan

Datum: 25.02.2023. & 08.03.2023.

Grupno putovanje, Preporučujemo, Odlična cijena

Cijena aranžmana po osobi: 39 KM

 

Ponuda uključuje

Prevoz visokoturističkim luksuznim autobusom Neoplan Cityliner, Pratioca grupe za minimalno 40 prijava, Troškove organizacije putovanja

Ponuda ne uključuje

Ulaznice u muzeje i tvrđave kao fakultativni izleti, Individualni troškovi svakog putnika, Troškove PZO
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 20:00
Sub: 09:00 - 17:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

SUBOTA, 25.02.2023. & SRIJEDA 08.03.2023.

Polazak iz Sarajeva sa dogovorenog mjesta (Zemaljski muzej Sarajevo) u 08:00 sati prema Jajcu – gradu nevjerovatne historije i nestvarne prirode. Usputno zaustavljane za kratke pauze prema potrebi grupe.
Ovo je grad specifičnog imena. Jajce se prvi put počinje razvijati tokom 14. i 15. stoljeća, i to zaslugom Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Za nastanak imena grada se vežu dvije legende. Prva kaže da je Vukčić Hrvatinić odlučio sagraditi grad po uzoru na dvorac “Jaje” (Castell del Uovo), koji se nalazi u čuvenom Napulju pa je po njemu i ovaj grad dobio ime. Po onoj drugoj, vjeruje se da su za vrijeme zidanja jajačke tvrđave u malter stavljana jaja kako bi bio čvršći.
Po dolasku u Jajce možete posjetiti vodopad rijeke Plive u centru grada, koji je ujedno i zaštitni znak grada Jajca. Za razliku od većine drugih prirodnih ljepota širom svijeta koji se obično nalaze van gradske zone, vodopad u Jajcu se nalazi u epicentru gradu i udaljen svega nekoliko minuta lagane šetnje od tvrđave i starog grada. Vodopad u Jajcu nastao prije 50.000 godina i proglašen je za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu. Na svojoj najvišoj tački, dostiže visinu od 18 metara. Plivsko jezero najveće je prirodno jezero u BiH, a nalazi se na samo nekoliko kilometara od grada. Dočekat će vas prava oaza mira, spokoja i tišine, kao i nevjerovatno čista voda koja odmara oči. Slobodno vrijeme za kratak odmor i fotografisanje, te uživanje u prirodnoj ljepoti naše domovine. Nastavljamo ka Mlinčićima, koji su udaljeni par kilometara od grada. Mlinčići u Jajcu postojali su još od 1562. godine, a danas su bez dileme jedna od najvećih atrakcija grada. Nekada su na ovom području postojala 24 mlina od kojih šest nije bilo u funkciji. Danas ih je ovdje 20, te stoje kao pokazatelj industrijskog razvoja u osmanskom periodu. Kratak odmor i pauza prema potrebi grupe.
Nastavak putovanja prema Travniku – vezirskom gradu na rijeci Lašvi.
Travnik je 150 godina bio sjedište bosanskog pašaluka, u kojem je stolovalo 77 vezira. Prirodne ljepote vezirskog grada nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim! Upoznavanje sa Travnikom započnite iz Starog grada, gdje ćete imati priliku vidjeti Hadži Ali-begovu džamiju ili džamiju Mehmed Paše Kukavice, izgrađenu u 18. stoljeću. Prvobitna džamija je izgorjela u požaru sredinom 19. Stoljeća, pa ju je obnovio travnički beg i veleposjednik Hadži Ali-beg Hasanpašić, po kome sada džamija i nosi naziv.
Na spoljašnjem zidu džamije, imat ćete priliku vidjeti i sunčani sat, izgrađenog 1886. godine kako bi se po njemu podešavali satovi na sahat kuli kao i ručni satovi imućnijih Travničana. U davnom 18. stoljeću, veziri su imali želju da svaki stanovnik može vidjeti sahat kulu i vrijeme na njoj, te su iz tog razloga u Travniku izgrađene dvije. Nastavite obilazak prema rodnoj kući Ive Andrića, tipičnoj bosanskoj kući staroj više od jednog stoljeća, koja je 70-ih godina 20. stoljeća postala spomen muzej, a nakon njegove smrti nosi naziv Memorijalni muzej – rodna kuća Ive Andrića. Kuća je ispunjena životom i djelima velikog pisca, koja odiše posebnošću gradnje i dahom bosanske čaršije. U Travniku ne smijete propustiti odlazak na tvrđavu, staru 600 godina, koja odolijeva i vremenu i narodu. Ako se upustite u istraživanje ovoga historijskog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, naići ćete na njen ogroman značaj, kao i na interesantan podatak da se ne zna ko je sagradio tvrđavu niti kada. Pretpostavlja se da ju je izgradio Tvrtko II Kotromanić ili kralj Stjepan Dabiša. Putovanje u Travnik možete upotpuniti obilaskom vezirskog grada „na točkovima“ turističkim vozom i doživjeti nezaboravno iskustvo! Ako želite osjetiti potpuni merak u Travniku, onda je izvorište Plave vode nezaobilazno mjesto. Prošetajte do Plave vode i uživajte u njenom jakom izvoru iz stijene. Pauza za odmor i osvježenje u nekom od restorana.
Nakon odmora, slijedi polazak prema Sarajevu u poslijepodnevnim satima.

Dodatne informacije

Napomena: Ovaj program je samo prijedlog, te može doći do izmjene istog u slučaju nepredviđenih okolnosti. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 putnika. Agencija zadržava pravo izmjene programa i cijene aranžmana ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih ili dođe do promjene cijene smještaja, prevoznih usluga, aerodromskih taksi, ulaznica u objekte spomenute u programu i drugih kalkulativnih elemenata koji direktno utiču na formiranje konačne cijene aranžmana. Cijene su rađene na bazi trenutne cijene goriva. Raspored ponuđenih izleta može biti izmjenjen u skladu sa potrebama grupe, vremenskim uvjetima te raspoloživim vremenom. VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 6 MJESECI OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putno zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije). Agencija nije odgovorna u nedostatku istog.

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju