Iran u februaru

Kolijevka civilizacije – SVI IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!!!

Prevoz: Avion

Datum: 28.02. – 08.03.2024.

Trajanje: 10 dana - 9 noćenja

Oznake: Grupno putovanje

Iran je poput dragulja s mnogo faceta, a svaki od njih sjaji na svoj način. Iran je zemlja koja odiše bogatom kulturnom baštinom, fascinantnom historijom i gostoljubivim ljudima. Njegova arhitektura, poput čuvenih iranskih dvoraca i džamija, svjedoči o dubokim korijenima civilizacije koja se proteže kroz stoljeća. Iran se možda ne čini kao uobičajena turistička destinacija i nije kao većina zemalja Bliskog istoka, jer hiljade godina uspona i pada civilizacija – Perzijanci, Parti, Safavidi – su otišli prije moderne nacije, a njihova slava i bogatstvo učinili su nešto kako bi usadili današnju zemlju s ponosom koja se naglo okreće u budućnost, ali se i dalje čvrsto drži svoje blistave prošlosti.

Preuzmi

Sve detalje o aranžmanu i cijenama možete pogledati preuzimanjem dokumenta.

Cijena aranžmana za minimalno 25 prijava: (SVI IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!!!)

HOTELICIJENA ZA PRVIH 10 UPLATAREDOVNA CIJENA
HOTELI 4 *2599 KM2799 KM

SVI IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!!!

Ponuda uključuje

Aerodromske takse
Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Shiraz/ Teheran – Istanbul – Sarajevo
Smještaj u 1/2 sobama na bazi 9 noćenja sa doručkom
Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
Svi ostali transferi spomenuti u programu
Pratilac grupe na 25 osoba

Ponuda ne uključuje

Individualni troškovi
Putno – zdravstveno osiguranje
Doplata za 1/1 sobu 550 KM
Doplata za polupansion 250 KM
Napojnice
Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 18:00
Sub: 09:00 - 15:00

Odlična korisnička podrška

Tokom navedenog radnog vremena radimo najbolje što možemo da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku

Izvrsna usluga na destinaciji

Kada dođemo tamo, očekujte 100% podrške za sve vaše nedoumice.

Plan putovanja

1. DAN/ SARAJEVO – ISTANBUL -SHIRAZ

Okupljanje grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul na letu TK1022 u 15:30 sati sa presjedanjem Istanbul – Shiraz na letu TK884 u 21:20 sati. Planirano slijetanje u Shirazu je u 01:40 sati. Nakon slijetanja slijede pasoške i carinske kontrole te transfer do hotela. Check in u hotel. Noćenje u Shirazu.

2. DAN/ SHIRAZ

Doručak u hotelu. Nakon toga obilazak grada Shiraz. Shiraz je poznat svijetu kao „grad ruža“ ili „grad perzijskih vrtova“. To je čarobni raj na zemlji, jer upravo tu možemo osjetiti ljepotu jednog drevnog, tajanstvenog grada. Slijedi šetnja Vakil bazarom i džamijom, koja je izgrađena 1751.- 1773. godine, tokom perioda Zanda. Vakil znači regent, što je bila titula koju je koristio Karim Kan, osnivač dinastije Zand. Zatim slijedi posjeta Saraye Moshir bazaru, te obilazak džamije Nasir Almolk. Shiraz je dom poznatih pjesnika kao što su Hafiz i Sa-adi, te ćete imati priliku posjetiti njihove grobnice. Noćenje u Shirazu.

3. DAN/ SHIRAZ - YAZD

Doručak u hotelu, odjava. Polazak za Yazd preko Persopolisa. Persopolis je jedna od tri prijestolnice antičke Persije, koja je u poređenju sa ostale dvije najmlađa i definitvno najglamuroznija - mjesto gdje su carevi pravili zabave za veliki broj zvanica koje su trajale i po 2-3 mjeseca. Osim Persopolisa usputna pauza će se napraviti i u Necropolis-u, kao i u Pasargadae-u, nekadašnjem glavnom gradu Ahemenidskog carstva koji je danas arheološko nalazište i jedno od iranskih UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine. Noćenje u Yazdu.

4. DAN/ YAZD

Doručak u hotelu. U Yazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Obilazak Jameh džamije, starog grada, te vrta Dowlatabad, autentični iranski vrt koji godišnje privuče hiljade domaćih i stranih turista. Ovo je kompleks izgrađen prema orginalnom iranskom arhitektonskom stilu i sastoji se od velikog vrta i nekoliko zgrada. Zatim ćemo obići Alexander-ov zatvor, legendarno mjesto nazvano po Alexandru Velikom, koji je srušio Perzijsko carstvo oko 330 godine p.n.e. Misteriozno mjesto nalazi se u jednoj od starih četvrti Yazda, u središnjem Iranu. Nakon obilaska slijedi transfer do hotel. Noćenje u Yazdu.

5. DAN/ YAZD - ISFAHAN

Doručak u hotelu. Odjava. Nastavak putovanja prema Isfahan-u. Na putu slijedi posjeta prelijepom gradu Nain. Svratit ćemo do džamije Jame u Nain-u, koja predstavlja jednu od najstarijih džamija u Iranu, a grad Nain, u blizini Yazda, sam je jedan od najstarijih gradova u Iranu. Nastavak putovanja do Isfahana. Transfer do hotela. Noćenje u Isfahanu.

6. DAN/ ISFAHAN

Doručak u hotelu. Obilazak Imam trga koji je okružen strukturama različitih namjena i arhitektonskim stilovima, a zajedno s bazarom čini ogroman kompleks koji vrijedi istražiti. Ovaj trg je okružen s nekoliko različitih građevina, gdje Imam džamija predstavlja moć sveštanstva, bazar moć trgovaca , a palača Al Qapu moć šaha. Zatim slijedi obilazak Sheikh Lotfollah džamije, koja se nalazi na istočnoj strani Imam trga i predstavlja remek dijelo iranske arhitekture koje je izgrađeno za vrijeme Safavidskog carstva, te Si-o-seh pol mosta, koji se sastoji od 33 luka i predstavlja najduži most na rijeci Zajande. Povratak u hotel. Noćenje u Isfahanu.

7. DAN/ ISFAHAN

Doručak u hotelu. Nastavak obilaska Isfahan-a. Danas posjećujemo Vank katedralu i Hasht Behesht. Hasht Behesht je prekrasna palača smještena u vrtu u Isfahanu. Izgrađena tokom vladavine Safavida, ova palača predstavlja iznimnu arhitekturu i umjetnost tog razdoblja. Vank katedrala predstavlja remek dijelo armenijske crkvene arhitekture, također sagrađena za vrijeme vladavine Safavida. Ono što je posebno interesantno kod Vank katedrale jeste spoj istočnjačkih i zapadnjačkih elemenata u arhitekturi katedrale.Transfer do hotela. Noćenje u Isfahanu.

8. DAN/ ISFAHAN - TEHERAN

Doručak u hotelu. Odjava. Polazak za Teheran preko Kashana. Slijedi obilazak historijske kuće Borujerdiha i Tabatabaeiha. Nakon toga slijedi obilazak Fin vrta, najstarijeg postojećeg vrta u Iranu, čija je izgradnja završena 1590. godine. Fin vrt sadrži veliki broj kanala, bazena i fontana u koje voda dolazi sa jednog izvora na padini iza vrta. Obilazak džamije Agha bozorg, jedne od najljepših džamija u Iranu koja datira iz perioda dinastije Qajar. Smještaj u hotel. Noćenje u Teheranu.

9. DAN/ TEHERAN

Doručak u hotelu. Nakon toga slijedi posjeta Nacionalnom muzeju Irana. Muzej se sastoji od dva kompleksa; Muzej starog Irana koji je otvoren 1937. godine i Muzej islamske ere koji je otvoren 1972. U njemu se nalaze historijski spomenici koji datiraju iz očuvanih antičkih i srednjovjekovnih iranskih antikviteta, uključujući posude od keramike, metalne predmete, ostatke tekstila i neke rijetke knjige i kovanice. Nakon toga, slijedi posjeta dvorcu Golestan, koji je jedan od najstarijih historijskih spomenika u Teheranu, te je dio UNESCO-ove svjetske baštine. Zatim slijedi šetnja Bazarom te obilazak iranskog muzeja tepiha. Smješten u Tehranu, pored parka Laleh, osnovan 1976. godine., iranski muzej tepiha izlaže razne perzijske tepihe iz cijelog Irana koji datiraju još od 16. stoljeća do danas. Povratak u hotel. Noćenje u Teheranu.

10. DAN/ TEHERAN- ISTANBUL - SARAJEVO

Check out iz hotela. Odlazak na aerodrom dva sata prije leta. Let na relaciji Teheran – Istanbul na letu TK881 u 12:40 sati sa presjedanjem Istanbul – Sarajevo na letu TK1025 u 19:30 sati. Dolazak je predviđen u Sarajevo u 19:35 sati. Sva vremena su lokalna.

Naša preporuka

Naša preporuka

Pošaljite upit - Rezervaciju