Krajina

Krajina

1. DAN SARAJEVO – TRAVNIK - BIHAĆ

Polazak sa dogovorenog mjesta u ranim jutarnjim satima. Polazak ka Travniku i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti - Ibrahim-pašina medresa, srednjovjekovna tvrđava „Stari Grad“, džamije, crkve...Nastavak vožnje prema Bihaću uz usputna zaustavljanja po potrebi grupe. Dolazak u Bihać. Smještaj u dvokrevetne sobe hotela 3*. Večera. Noćenje.

2. DAN BIHAĆ – ŠTRBAČKI BUK- ETNO SELO ČARDAKLIJE - BIHAĆ

Doručak u hotelu. Izlet u Nacionalni Park Una. Mjesto sa bogatom prirodno-geografskim obilježjima te florom i faunom. Ambijentalno uklopljeni kulturni spomenici, kule, tvrđave, gradovi daju dodatnu vrijednost cijeloj dolini rijeke Une duž većeg dijela Nacionalnog parka. Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, Una se obrušava niz predivni Štrbački buk visine 24 m,a koji se nalazi na 294 m n/v i uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na rijeci Uni kao i ovom dijelu Europe. Odlazak na ručak u seosko domaćinstvo “Čardaklije” koje se nalazi u selu Vrtoče. Tu se hrana priprema na tradicionalan način, po pažljivo čuvanim recepturama, sa mnogo strpljenja i predanosti. Poslije ručka organizovanje dječije olimpijade ( skakanje u vrećama, jahanje konja i sl.). Povratak u hotel. Noćenje

3. DAN BIHAĆ – PLITVIČKA JEZERA - BIHAĆ

Doručak. Odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na Plitvička jezera ili slobodan dan. Područje Nacionalnog parka Plitvička jezera dio je Dinarskog krškog područja te pripada jednoj od najdojmljivijih krških cjelina u svijetu, sa specifičnim geološkim, geomorfološkim i hidrološkim osobinama. Boravak u parku uključuje vožnju elektrobrodom po jezerima, Obilazak Velikog slapa te ujedno najvećeg vodopada u Hrvatskoj. Vožnja turističkim vozom. Ručak lunch paket u prirodi. U poslijepodnevnim satima povratak u hotel. Slobodne aktivnosti. Večera. Noćenje.

4. DAN BIHAĆ – PLIVSKO JEZERO – JAJCE - SARAJEVO

Doručak u hotelu. Vožnja prema Jajcu preko Bosanskog Petrovca i Mrkonjić Grada. Obilazak Plivskih jezera. Nedaleko od grada Jajca, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica - sojenica pokrivenih šindrom izgrađene su od hrastovog drveta prije više stotina godina. Pravljene su bez tavana, prozora, dimnjaka... Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. Kući su odlazili sa brašnom. Poredani jedan do drugoga, a bistra Pliva između njih, i danas prkose vremenu. Međutim, više ne služe prvobitnoj svrsi, ne melju žito i pšenicu. Danas su tu da svjedoče jednom vremenu i prirodnoj ljepoti tog kraja. Ručak u hotelu Plivsko jezero. Dolazak u Jajce - grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, grad-muzej pod otvorenim nebom, sagrađen je na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Šetnja gradom i obilazak kulturno-historijskih spomenika i najsnažnije odrednica grada, njegovog zaštitnog znaka, veličanstvenog - 18 metara visokog vodopada (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Nastavak putovanja prema Sarajevu preko Travnika i Lašve uz zaustavljanja po potrebi grupe. Dolazak u ranim večernjim satima.

 

4 dana/ 3 noćenja - Puni pansion - Već od 199KM

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter