Maroko

Maroko

Program putovanja

KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

8 DANA / 6 NOĆENJA
Avionom I autobusom

Termin na upit!
 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan BEOGRAD – RIM.

Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 11:20 sati. Let za Frankfurt (LH 1407) u 13:25 sati. Slijetanje na aerodrom u Frankfurtu u 15:20 sati. Let za Kazablanku (LH 1330) u 22:05 sati. Slijetanje u Kazablanku u 00:40 sati. Transfer do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan  KAZABLANKA.

Doručak. Polazak na razgledanje Kazablanke: trgovi Muhameda V i Ujedinjenih Nacija, Bogorodičina crkva, ogromna nova džamija Hasana II najvećim dijelom izgrađena na nasutom dijelu mora, sa 210 m visokim minaretom (jednim od najviših na svijetu), obalsko šetalište. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3. dan AZABLANKA – RABAT (oko 90 km).

Doručak. Polazak za Rabat. Razgledanje Rabata – marokanske prijestolnice i drugog najvećeg grada u Maroku: veličanstveni mauzolej Mohameda V, arapski lokalitet oko kule Hasan, Kalif muslimansko – berberske dinastije Almohad, koja je gradila Rabat, želio je da izgradi najveću džamiju na svijetu, zbog njegove smrti zajedno sa Hasanovim tornjem (minaretom od 40 m) ostala je nedovršena, šetnja diplomatskom četvrti Mešuar u kojoj se nalazi kraljevska palata I mauzoleh Muhameda V, marokanskog sultana I kralja vladajuće dinastije Alavita, slavljene, između ostalog, I zato što je pregovorima sa Francuzima, donijela Maroku nezavisnost. Još početkom vijeka postavljen je za administrativni centar zemlje, sa trgovima, parkovima i građevinama po ugledu na francuske gradove, a njegovo ime znači utvrđeni grad. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan  RABAT – MEKNES – VOLUBILIS – FEZ (oko 210 km).

Doručak. Prvi lokalitet koji se obilazi na putovanju je Meknes – kraljevski grad koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio u početku 18. veka. Izgradio ga je sultan Moulay Ismail. Nazivaju ga I ˝marokanski Versaj˝ jer ga krase veličanstvene građevine. O unikatnoj ljepoti arhitekture Maroka govori i priča o Bab Mansour, poznatim marokanskim gradskim vratima sa predivnim mozaikom, čiji je arhitekta usmrćen po naređenju sultana, jer navodno na sultanovo pitanje da li mogu vrata biti ljepša, nije mogao da odgovori potvrdno. Šetnja po trgu El-Hedim, pored Kraljevske palate i mauzoleja Moulay Ismaila. Nastavak putovanja za Volubilis, nekadašnji rimski grad sa dobro očuvanim mozaicima koji vraćaju u prošlost i vjerodostojno oslikavaju život starih Rimljana. Nastavak puta za Fez, Dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan FEZ.

Doručak. Poslije doručka razgledanje Feza, koji je već više od deset vijekova jedan od najsnažnijih centara duhovnosti i nauke čitavog islamskog sveta. Fez je jedan od četiri kraljevska grada, uz Meknes, Marakeš i Rabat. Medina (centar) starog dijela grada Fes el Balija je najveća pješačka zona na svijetu. Šetnja kroz bazar i lavirint uličica sa nebrojenim dućančićima trgovaca, zanatlija, vidara, pisara, prodavaca i zabavljača. Večera. Noćenje.

6. dan FEZ - BENI MELLAL – MARAKEŠ (oko 550 km).

Doručak. Polazak iz Feza, kroz čarobne krajolike Maroka danas čuvene po snimanju mnogih holivudskih filmova (Lorens od Arabije, Gladijator...) Kratka posjeta berberskom gradu na ruti od Feza do Marakeša Beni Mellal radi odmora i foto pauza. Dolazak u Marakeš u večernjim satima. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan MARAKEŠ – KAZABLANKA (oko 240 km).

Doručak. Polazak na panoramsko razgledanje grada: velika džamija sa 70 metara visokim minaretom Kutubija, podignutim u XII veku, rezervoari Menara, palate Bahia i El Badi, trg Džema-el-Fna, najživopisniji u Maroku na kojem se cijeli dan nešto dešava, ujutru i tokom dana je pijaca, dok se uveče pretvara u vašarište sa štandovima sa sušenim marelicama, pomorandžama, mandarinama, prženim kikirikijem, pistaćima, kuhanim puževima, začinima, harirom - berberskom čorbom, sa mnogobrojnim prodavcima, muzičarima, akrobatama, gutačima vatre, ukrotiteljima zmija, majmuna… Marakeš zovu crvenim gradom jer su sve građevine crvene boje. Sobe treba napustiti do 14 sati. Polazak za Kazablanku oko 20 sati. Transfer autobusom za aerodrom u Kazablanci.

8. dan  KAZABLANKA – RIM - BEOGRAD.

Let za Frankfurt (LH 1331) u 02:45. Slijetanje u Frankfurtu u 07:10.Let za Beograd (LH 1406) u 10:30. Slijetanje u Beograd u 12:20 sati.
 

Dodatne informacije

U CIJENU PUTOVANJA JE URAČUNATO: avionski prevoz na relaciji Beograd – Rim - Kazablanka – Rim - Beograd, prevoz autobusom prema programu putovanja, smještaj u hotelima kategorije čtiri i tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi jedno noćenje sÄ… doručkom i pet polupansiona u Maroku (doručak i večera  na bazi samousluživanja) razgledanja prema programu, usluge vodiča, usluge lokalnih vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CIJENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO: aerodromske takse (oko 199 eura) u Beogradu, Rimu i Kazablanki (koje su podložne promenama i plaćaju se u KM protivvrednosti u poslovnici  Relax Tours-), medjunarodno putno zdravstveno osiguranje, ulaznice za kulturno istorijske spomenike (od 1 € do 11 € po osobi u zavisnosti od lokaliteta), napojnice tokom puta kroz Maroko 60 € marokanska viza i usluga viziranja (oko 50 KM ), fakultativni izleti i posjete.

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA

Cijena putovanja  iskazana je u KM. Prilikom prijavljivanja  i  zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od  30% cijene  a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cijene putovanja.

SMJEŠTAJ

 • Hotel Diwane Marrakech, kategorije četiri zvjezdice 
 • Hotel Wassim Fez, kategorije četiri zvjezdice
 • Hotel Rihab  Rabat, kategorije tri zvjezdice
 • Hotel Suisse Casablanca, kategorije tri zvjezdice

Agencija zadržava pravo zamjene navedenog hotela sličnim hotelima, iste kategorije.

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

 • Za putovanje u Maroko potrebna je ulazna viza koja se može pribaviti posredstvom agencije. Rok za podnošenje dokumentacije je 25 dana prije polaska na putovanje. Svi putnici treba da dostave osnovnu dokumentaciju: popunjen formular (uzima se u agenciji), pasos, 1 fotografiju malog formata, potvrdu o zaposlenju ili ček od penzije.
 • Potrebno je  30 putnika za realizaciju ovog putovanja.
 • Postoji  mogućnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama uz blagovremeni  upit u poslovnici Putnik Travela.
 • Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija  preporučuje putnicima da prije polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja

OPŠTE NAPOMENE

Agencija zadržava pravo da, u sličaju izmjene cijene prevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmijeni cijenu putovanja  za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana prije polaska. Cijena putovanja važi od datuma izdavanja programa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            - Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične  vlasti onemoguće ulazak putniku na teritoriju  Maroka zbog činjenog prekršaja ili nepoštovanja  viznih i carinskih propisa. Svi putnici su obavezni da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje, i da se pridržavalju zakonskih i carinskih propisa.

U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja nisu predviđene  posjete ni obilasci enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim  kada je to posebno naznačeno.                                                                                          

Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrijednim stvarima i prtljagu;Agencija ne snosi  odgovornost  za njihov eventualni  gubitak, nestanak ili kradju tokom trajanja  putovanja     

Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja Relax Tours-a mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju prije polaska na putovanje. Agencija smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Napomena:

Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene u slučaju izmjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi 50 uplata po autobuskoj jedinici, te cijene goriva 1l = 1,96 KM ( 1€ )                       

Storniranje putovanja:

Za otkaz  45 – 31 dan; 20% storno troškova, 30 – 22 dana prije polaska; 30% storno troškova, za 21 – 15 dana prije; 50% storno troškova, za nedolazak ili odustajanje unutar 14 dana prije polaska  zadržava se puni iznos.

Uslovi putovanja

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.

Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM)  i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

 • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
 • promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
 • promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.

Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,

b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,

c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku.  Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga.  Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi.  Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava.  U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i  zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku.  U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik.  Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik.  Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu.  Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage.  Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu.  Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu.  Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka.  Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem  ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

 

Cijena      

 

Cijena po osobi od 1290 KM

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter