Putovanje Egejskom regijom

Putovanje Egejskom regijom

Program putovanja

PUTOVANJE EGEJSKOM REGIJOM....

Bodrum-Pamukale-Efes-Kušadasi-Izmir-Bursa-Istanbul

Termin putovanja: 09.09.-16.09.2017 - 8 dana / 7 noći
Prevoz: Avion - Autobus             

Iskoristite jedinstvenu priliku i ,,zaplovite,, sa nama Egejskom regijom Ovo putovanje prilika je i da saznate o Turskim gradovima i njihovim znamenitostima ono što Vam drugi ne mogu priuštiti, da doživite putovanje i ugođaj za pamćenje...

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL - BODRUM

Sastanak putnika 90 min.prije leta. Let za Istanbul, iz Sarajeva predviđen je u 9:00 na liniji TK1022.Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 11:50 po lokalnom vremenu.Nastavak leta za Bodrum predviđen je u 14:00 ( TK2514).Po dolasku u Bodrum u 15:20 slijedi transfer do hotela.Prijava I smještaj u hotelu. Slobodne - individualne aktivnosti do večere u hotelu. Noćenje.

II DAN / BODRUM – KOS (fakultativno)

Doručak. Nakon doručka predlažemo fakultativni odlazak na grčko ostrvo Kos, brodom, udaljenom ca 7 km od Bodruma. Kos, grad sa 2 luke, centar je turizma, kulturnog i zabavnog života ostrva, prepun je divnih parkova i visokih palmi. Kos koji je dio grupacije ostrva južni sporadi u Egejskom moru obećava dobro vrijeme tokom cijele sezone, pa je uz Rodos i Krit ostrvo na kojem izuzetno rijetko padne kap kiše. Zadiviće vas plaže blistavo bijelog pjeska kao što je Tigaki, ili plaža Terme sa tamnim ljekovitim vulkanski šljunkom. Ostrvo bicikala, kako još nazivaju Kos obzirom na odlično uređene biciklističke staze, u antičko doba bilo je centar učenosti i lječilište. Danas je razvijena turistička destinacija gdje se možete odlično odmoriti, zabaviti i uživati. Povratak u hotel.Slobodno do večere. Noćenje.

III DAN / BODRUM - PAMUKKALE

Doručak. Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i polazak prema Pamukalama. Pamukkale ili prevedeno sa  turskog jezika dvorac od pamuka, sastoje se od niza bijelih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nadzemaljske plave boje.Vodeno remek djelo prirode kreirali su potresi koji su česti u ovom dijelu svijeta. Zbog potresa je topla voda puna kalcij karbonata došla na površinu zemlje i ispunila terase oblikujući prekrasne bazene čarobne plave boje. Na vrhu ovog bijelog dvorca još je u II vijeku prije Krista izgrađen antički grad Hierapolis,kojeg će grupa posjetiti. U njemu se nalaze ostaci raznih starorimskih građevina i spomenika, kao i lječilišnog kompleksa. Sredinom XX vijeka na jednom je dijelu ruševina Hierapolisa izgrađen hotel čime su neki od izvora oštećeni. Hotel je uklonjen 1988. godine kada su Hierapolis i Pamukkale došli pod zaštitom UNESCO-a....Nakon obilaska slijedi dolazak i prijava u hotel. Slobodno vrijeme do večere. Noćenje

IV DAN / PAMUKKALE – EFES - KUŠADASI          

Doručak. Nakon doručka i odjave iz hotela slijedi polazak prema antičkom gradu  Efesu, top turistička atrakcija u Turskoj, čak se i jedno od sedam svjetskih čuda antike, Artemidin hram, nalazi ovdje. Hram je bio dugačak 125 metara a širok 60 metara, dakle veličine fudbalskog igrališta. Efes je danas jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Turskoj. Jedan od prvih filozofa, Heraklit, je rođen u Efesu. Prva crkva posvećena Djevici Mariji je u Efesu. Nakon obilaska nastavljamo dalje sa putovanjem prema Kušadasiju  jednom od popularnijih ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora. Prijava i slobodno vrijeme do večere. Noćenje

V DAN / KUŠADASI - IZMIR        

Doručak I odjava iz hotela. Polazak prema Izmiru (metropoli na obalama Egejskog mora, na zapadu Turske). Izmirski zaliv dijeli grad na stari i novi dio. Zapadni dio grada je pravi europski, stanovništvo je obučeno evropski, sve je čisto i blistavo. Drugi, istočni dio, pravi je orijentalni, a na ulicama se pored savremenih automobila mogu vidjeti i konjske zaprege, fijakeri i silni minareti.Po dolasku slijedi obilazak grada kao I najznačajnije arheološkog nalazište Izmira – helenističke, a potom i rimske AGORE (grčki: αγορά), što se može prevesti kao pijaca, trg, otvoreni prostor okupljanja i mjesto odvijanja trgovačkih, građanskih, društvenih i vjerskih aktivnosti. Agora na području grada Izmira sagrađena je u vrijeme osvajanja Aleksandra Velikog, ali je poslije velikog zemljotresa u II vijeku naše ere gotovo srušena. Zahvaljujući supruzi rimskog cara Marka Aurelija, Faustini, nedugo poslije nemilog događaja agora je dijelom obnovljena.Prva iskopavanja na agori započeta su neposredno prije početka Drugog svjetskog rata. Do sada su otkrivene kolonade na južnom i zapadnom dijelu (i na njima reljefni portret zaslužne Faustine), dijelovi kapitela sa ulaznih kapija agore (ukupno tri ili četiri), hram boga Zevsa (statue Posejdona i Demetre koje su bile dio hrama sada se nalaze u Arheološkom muzeju Izmira) i mjesto nekadašnje pijace...Nakon obilaska slijedi polazak u hotel. Prijava. Slobodne - individualne aktivnosti do večere u hotelu.Noćenje

VI DAN / IZMIR - BURSA             

Doručak I odjava iz hotela. Polazak prema Bursi, u regiji Marmara, po broju stanovnika četvrti je grad u Turskoj i u rangu je najindustrijaliziranih turskih gradova. Također, slovi kao jako kulturno središte, a zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, danas je poznat i kao “Zelena Bursa”. Po dolasku slijedi panoramski obilazak do dolaska u hotel.Prijava u hotel. Slobodne - individualne aktivnosti do večere. Noćenje u hotelu.

VII DAN / BURSA – IZNIK (fakultativno)               

Doručak. PredIažemo fakultativni izlet u grad Iznik. Na istočnoj obali Jezera Iznik (İznik) starog naziva - Askalion, petog po veličini u Turskoj, nalazi se mjestašce istog naziva. U gradiću koji broji oko 15 000 stanovnika udaljenom od glavnih puteva, nekada veliki grčki, rimski, a kasnije i krišćanski centar - Nikeja (Nicaea) još uvijek u sebi čuva ostatke prohujalih vremena. Kad se ulazi u mjesto sa jugozapadne strane (iz pravca Burse, na primjer), sa lijeve strane ugledaćete ostatke nekadašnjeg antičkog, kasnije vizantijskog utvrđenja sa zidinama, ulaznom Lefke kapijom ("bijela", na grčkom) i kulama osmatračnicama. Nešto dalje nalaze se ostaci rimskog amfiteatra iz II vijeka p.n.e. Ono po čemu je gradić najpoznatiji u Turskoj, jesu čuvene (u početku plavo-bijele) pločice iz Iznika, ručno rađene i bojene, čija je proizvodnja ovdje u kontinuitetu trajala nekoliko stotina godina i doživjela procvat u XVI i XVII vijeku, u vijreme najvećeg uspona Osmanlijskog carstva. Gotovo da ne postoji značajna građevina u Istanbulu – tadašnjoj prijestolnici carstva, u kojoj makar dio unutrašnjosti nije dekorisan pločicama iz Iznika. Gleđosane pločice sa floralnim i geometrijskim motivima naručivane su džamije, hamame, palate, te je na primer i najveća od svih – Palata Topkapi (Topkapi Sarayı) u Istanbulu, kompletno opremljena pločicama iz Iznika.Slobodno vrijeme do polaska natrag u Bursu. Dolazak u Hotel. Slobodno do večere. Noćenie

VIII DAN / BURSA – ISTANBUL - SARAJEVO

Doručak, nakon čega slijedi odjava iz hotela I polazak prema Istanbulu. Po dolasku, a prije nego grupa krene ka Ataturk Aerodromu, predlažemo fakulativno krstarenje Bosforom . U dogovoru sa grupom polaz prema Aerodromu na chek inn na let za Sarajevo Let za Sarajevo iz Istanbula  predviđen je u 19:20 ( lokalno vrijeme)  na liniji TK1025. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 20:15 .

 

OBAVEZNO: Molimo da svoje fakultativne aranžmane rezervišete u jednoj od Relax Tours-ovih poslovnica minimalno 7 dana prije početka putovanja. U suprotnom, ne garantujemo za raspoloživost ugostiteljskih kapaciteta, turističkih objekata, prevoza i ostalih sadržaja koji čine gore pomenute usluge potpunim.

Dodatne informacije

ARANŽMAN  OBUHVATA:

 • Prevoz avionom (Turkish Airlines)  + autobusima na navedenim relacijama
 • Smeštaj u hotelima 4* i 3*na bazi polupansion usluge  u  1/2 sobi
 • Ulaznice u Hierapolis; Ephesus; Agora
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Pratilac grupe iz Relax Toursa (uz minimalno 20 prijava)

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

 • Aerodromske taxe u iznosu 145 Eur
 • Fakultativne izlete: Kos; Iznik Jezero; krstarenje Bosforom
 • Doplata za 1/1 sobu: 370 KM                                                                                                                                                
 • Putničko-zdravstveno osiguranje

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  (Iran, Maroko, Rusija...) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS.

STORNIRANJE PUTOVANJA:

Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 - 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:

Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način. Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.

Uslovi putovanja

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.

Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM)  i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

 • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
 • promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
 • promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.

Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,

b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,

c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku.  Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga.  Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi.  Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava.  U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i  zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku.  U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik.  Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik.  Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu.  Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage.  Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu.  Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu.  Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka.  Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem  ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

Cijena

Cijena aranžmana po osobi:

Hoteli 4* / 3* Cijena
Minimalno 25 - 30 uplata 1099 KM
Minimalno 19 – 24 uplate 1199 KM

Dijete: do 6 god. ima popust na aranžman: 600 KM sa 2 osrasla u sobi na zajedničkom ležaju / 7- 12 god. Ima 300 KM popusta na aranžman sa 2 odrasla u sobi na pomoćnom ležaju

Fakultativni izleti: otok Kos: minimalno 20 prijava: 39 Eura / Iznik Jezero: minimalno 20 prijava: 32 Eur / Krstarenje Bosforom + Ortakoy: minimalno 20 prijava: 25 Eur

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter