Putovanje u London

Putovanje u London

London

O Londonu ste sigurno čuli mnogo priča. Kako su tu bili Kelti, pa su ih protjerali Rimljani, pa su onda i Rimljani protjerani, a London je ostao sam i slobodan da se brine o sebi. I kako je tu živjela čuvena londonska magla pa su i nju protjerali. Dobro su Vam poznate slike zgrade britanskog parlamenta i obale Temze, Buckingham Palace, London Bridge, Tower of London, Piccadilly Circus, Hyde i ostali glasoviti parkovi. Chelsea je mjesto gdje se rodio punk, Westminster središte političkog života, Covent Garden je idealan za razonodu po radnjama i pabovima. Grad ima toliko pozorišta, kina, sportskih stadiona u kome se svaku večer održavaju koncerti svih vrsta muzike, s toliko diskoteka i klubova i daje priliku svakome da se dobro zabavlja. London će Vam već prvog dana potpuno ispreturati misli, pomiješati osjećaje, oboriti Vas s nogu, pa ćete do posljednjeg dana svog boravka maštati o tome da Vam odgode let bar za jedan dan ili da se iz nepoznatih razloga prekinu veze s Europom pa da ostanete barem malo duže.

Doživite London prije nego što otputujete!

Klima

Službeno: London je ljeti topao, a zimi prohladan, bez ekstremnih temperatura. Grad cijele godine prima podjednake količine kiše, s nešto povećanim vrijednostima u septembru i novembru.
Neslužbeno: Vrijeme u Londonu posve je nepredvidivo. Zima može biti neobično blaga ili ljeto hladno, a kiša se može očekivati u svako doba. Najbolje se oblačiti višeslojno kako bi se osigurali od promjene temperatura. Uvijek sa sobom ponesite kišobran.

Radno vrijeme

Glavne turističke atrakcije dostupne su svih sedam dana u semdici.
Prodavnice rade šest dana u sedmici, no neke su otvorene i nedeljom. Kasna večernja kupovina moguća je do oko 20h u Knightsbridgeu srijedom te u ulicama Oxford i Regent četvrtkom.

Shopping

Londonske prodavnice najčešće su smještene u velikim skupinama; štedite energiju i kupujte u jednom gradskom području. Prodavnice su obično otvorene od 9:30 do između 17:30 i 19:00 h.

 • Bond Street: ulica u kojoj su izmiješane prodavnice modne odjeće i umjetničke galerije kao i prodavnice luksuzne robe.
 • Oxford Street: glavna trgovačka arterija prijestolnice. Ovdje ćete pronaći veliki izbor odjeće, a ovdje se I nalaze podružnice svih značajnijih svjetskih trgovačkih lanaca.
 • Marks & Spencer, Selfridges, Body Shop, Gap, John Lewis...
 • Robna kuća Harrods u Knightsbridgeu: u ovom robnom carstvu uz 10 restorana nalazi se praktično sve što čovjek može poželjeti. Svakako pojetite, bez obzira planirate li neku kupovinu!
 • Notting Hill: Westbourne Grove i Ledbury Road, W11 Brick Lane area, E1 and E2
 • Tottenham Court Road: WC1 (elektronička oprema)
 • Charing Cross Road: WC2 (većinom knjižare)
 • Piccadily: W1, Waterstones - najpoznatija Londonska knjižara
 • Convent Garden: WC2 – najpopularnije mjesto za shooping
 • Old and New Bond Streets: W1 - odlično mjesto ako ste ljubitelji odjeće s potpisom poznatih dizajnera jer se tamo nalaze trgovine poput: Prada i Gucci, a u obližnjoj Conduit Street možete naći dizajnerske kuće poput Issey Miyake i Vivien Westwood.

Vrijeme

Satovi se ravnaju prema Greenwichkom vremenu, GMT (Greenwich Mean Time), 1 sat manje u odnosu na BiH.

Ukoliko se gradom krećete sami

U vozovima podzemne željeznice i autobusima, a posebno noću, držite se drugih ljudi. 
Izbjegavajte mini taksije koji traže putnike na ulicama (neki nemaju taksimetre i nedovoljno su osigurani). Zaustavite crni taxi na kojima je uključen žuti osvjetljeni znak. Prije nego što uđete vozaču recite koje vam je odredište. Taxi može povesti do 4 putnika. Tarife su veće uvečer i vikendom. Postoji i tzv. Ladies Cab – »ženski taxi«.

Mjere opreza 

Ne nosite vrijednije stvari koje Vam mogu ukrasti. Sa sobom nosite malo gotovine i držite je (kao i kreditne kartice) daleko od tuđih pogleda. 
Torbu uvijek držite na oku – ne prebacujte je preko leđa i ne odlažite na pod kafića, puba ili kina. Pazite i na kapute, kišobrane i drugu kupljenu robu.

Telefon za hitne slučajeve
Trebate li policiju, vatrogasce ili hitnu pomoć nazovite 999 besplatno s bilo kojeg telefona. Važno je da službeniku možete reći u kojoj ste ulici i u blizini koje zgrade, križanja ili kućnog broja. Trebate ostati kraj telefona sve do dolaska tražene pomoći.

Javni prevoz u Londonu

Nedavno se u Londonu uveo ‘Oyster’, vrsta pretplate koja omogućava korisniku različite popuste u prijevozu, zato ukoliko planirate duži boravak u Londonu, svakako se raspitajte o ovoj pogodnosti na svakoj stanici podzemne željeznice ili na web stranicama. 

Autobusi:
Poznati londonski crveni autobusi na sprat, su u današnje vrijeme zamjenjeni novim, modernijim verzijama, s iznimkom pojedinih autobusa poput broja 9 i 15 koji su još uvijek u svom tradicionalnom izgledu.
Cijena karte za odrasle je 3.50 ₤.

Podzemna željeznica:
Londonski metro ili poznatiji pod nazivom ‘The Tube’, je najstariji i najopširniji metro na svijetu.
ima mnogo mogućnosti za posjetioca, ovisno o dužini boravka, tako da se nudi mogućnost kupovine jednodnevne karte ili trodnevne karte ukoliko se radi o kraćem boravku.
Takva karta vrijedi do 4:30 sljedeće jutro.
Cijena jednodnevne karte za odrasle, za prve dvije gradske zone iznosi 6.20 £, dok trodnevna karta iznosi 15.40 £.

Taksi:
Londonski, prepoznatljivo crni taksiji - “black cab” su vjerojatno najugodniji način prevoza, posebno kod razgledanja grada kao i najbolji način upoznavanja s legendarnim vozačima taksija. Svi vozači su prošli kurs na kojem su naučili sva imena ulica kao i najbolji način snalaženja u vožnji po gradu.
Napojnica od 10-15% se smatra uobičajenom.
Cijene: najniža tarifa je zapravo tokom radnog dana, od ponedjeljka do petka i to od 6:00 do 20:00 sati, osim praznikom. Cijena je viša tokom noći i vikendom.
Telefon: za crne taksije možete nazvati na broj: 020/7426 3420
Nešto jeftiniji od crnih taksija su mini taxi - “minicabs” a jedna od renomiranih kompanija koje nude ovakvu uslugu vožnje se zove Addison Lee.
Ukoliko želite pozvati ‘minicab’ možete nazvati na telefon: 020/7387 888.

Pažnja:Postoje brojni ilegalni taksiji koji iako su jeftiniji od legalnih, ne pružaju kvalitetnu uslugu!

U najotkačeniji grad svijeta sa Relax Tours-om !!!

Metropola ispred svog vremena u kojoj je uvijek neka akcija, bili u svijetu mode, dizajna, arhitekture ili šopinga: u njemu se isprepliću tradicija i moderna era, a izbor događaja u trgovinama, parkovima, pozorištima i muzejima čini ga omiljenim odredištem ljudi iz cijelog svijeta.

U Londonu niko nije stranac - kaže se, i istina je: ovaj grad, naime, nije samo prijestolnica Ujedinjenog kraljevstva, nego, na neki način, i cijele Europe, stoga ga otkrijte na putovanju Relax Tours-a. Duh prošlih vremena, kojeg odražavaju Parlament Houses, Tower Bridge, St. Paul's Cathedral i The Tower of London miješa se sa savremenim licima grada. Metropola na Temzi je važno kulturno, ekonomsko i obrazovno središte s besprijekornom modernom arhitekturom. Sam grad ima oko 7.5 miliona stanovnika, a još nekoliko miliona živi u širem metropolskom području. 

Doživite London:

Počnite s razgledavanjem rezidencije njezinog kraljevskog Veličanstva, Buckingham Palace. Oduševit će vas atraktivna smjena straže koja se održava svaki dan u 11.30 sati, no dođite pola sata ranije, kako bi zauzeli što bolju poziciju u mnoštvu gledatelja. Zatim, Big Ben: proslavljeni sat Londona nalazi se u sastavu zgrade Parlamenta, a u njegovoj blizini je crkva Westminister Abbey, znamenito po krunidbama i sahranama državnika. Volite li englesku književnost, odajte joj počast posjetom tamošnjem Poet's Corner, gdje su pohranjeni William Shakespeare, Chaucer, Milton, Tennydson, William Wordsworth, Charles Dickens. 

Nastavite do druge najveće katedrale na svijetu, St. Paul's Cathedral koja vlada nebom iznad Londona: čak 530 stepenica vodi do Zlatne galerije s koje ćete vidjeti najljepši pogled na London. Jednako impresivna građevina je i Tower of London, dom kraljevskog blaga skoro hiljadu godina unutar engleske historije. Čuveni tower bio je draguljarnica, kraljevska kovanica novca, tvrđava, arsenal i kraljevska palača: prepoznatljiv je po stražarima (koji sebe nazivaju čuvarima gavrana). I, naravno, upravo je u Londonu najveći i najviši vrtuljak na svijetu (135 metara): London Eye. Tamo, iz jedne od 32 zatvorene staklene gonodle, možete gledati London u krugu od 40 kilometara, što je čudesan doživljaj. Cijena vožnje za odrasle je 13 funti, dok djeca od 5 do 15 godina plaćaju 6.5 funti. 

London je i hram umjetnosti:
Ukoliko imate vremena posjetite Tate Britain, galeriju koja je dom Turnerove nagrade, i u kojoj se izlažu djela britanske umjetnosti nastala od 1500. godine, pa sve do današnjih dana. Kolekcija uključuje djela britanskih umjetnika kao što su Blake, Constable, Epstein, Gainsborough, Gilbert and George, Moore, Turner i drugi, a ulaz je slobodan i svakodnevno se može prisutstvovati projekcijama filmova, radionicama i konferencijama na temu umjetnosti. Mlađa sestra ove galerije je čuveni Tate Modern, dom umjetnosti 20. vijeka u kojem su izložene Picassove „Tri plesačice“, Dalijev „Telefon s jastogom“, Rodenov „Poljubac“ te druga umjetnička čuda. U krstarenju muzejima je, naravno, nezaobilazan i legendarni British Museum, jedan od zaštitinih znakova grada koji je, prije pet godina, proslavio svoj 250. rođendan. Tamo su pohranjeni ostaci historije stare dva miliona godina, a zgrada je čuvena po tome što je unutar nje Veliko dvorište, tj. najveći nadsvođeni trg u Londonu. Upravo se u British Musemu, u kojeg je ulaz slobodan, nalazi najbolja kolekcija mumija izvan Egipta, zatim ukrasi i skulpture s Partenona u ateni te British Library u kojoj je Karl Marx napisao svoj „Kapital“.

Kad se zateknete na Trafalgar Square-u, otiđite malo sjevernije od njega u National Gallery, jednu od najbogatijih svjetskih galerija u kojoj je više od 2100 Eksponata među kojima su djela Leonarda da Vincija, Botticellija te čuveni  „Suncokreti“ Vincenta Van Gogha.

U Londonu je, zna se, i najbolja zabava:
Omiljena okupljališta nakon radnog dana su svima pub-ovi, i svako ima svoj, a posebno će vam zanimljiv biti pub „Sherlock Holmes“ (Norhumberland Street) jer je u njemu originalna radna soba poznatog detektiva. Ipak, najzabavniji su klubovi: najbolji je, kažu Britanci, „Fabric“, zatim „Ministry of Sound“, u kojem su najluđi gradski partyji. Ljubitelji rapa i housa, pak, vole „Herbal“, a oni koji žele vidjeti gdje se zabavljaju mladi članovi kraljevske porodice te Bjork, Roberto Cavalli i zvijezde, mogu posjetiti „Cristal Club“. Zaljubljenici u jazz će, pak, uživati u jendom od najboljih svjetskih jazz klubova: Ronnie Scott's u Sohou. Volite li Roling Stonese, posjetite „The 100 Club“, jer su oni u njemu svirali puno prije nego su postali poznati.
Uživat ćete i u šopingu jer su u Londonu najbolje prodavnice:
Jeftinija odjeća nalazi se na Oxford streetu gdje su Zara, H&M, Topshop, dok su dizajnerske kreacije u Slone Street te između Bond Street i South Molton Street. Naravno, i poznata kuća Harrods je Mekka za svakog pravog šopingholičara. Čuveni sajam Portabello mjesto je gdje možete naći od igle do lokomotive, no najmudrije je tamo kupovati subotom, kada se prodaju najraskošniji izlošci antikviteta među kojima je engleski namještaj, srebrnina, europski porculan, keramika s Orijenta...

A tek ukusne delicije u Londonu mmmmm:
Naravno, kad ste u Londonu, morate okusiti legendarni britanski puding: degustirat ćete ga, kao i ostale specijalitete, u čuvenom restoranu Kensington place gdje ćete ručak od tri slijeda platiti oko 20 funti. Poznat je i Below Zero, restoran i lounge bar s nizom delicija, te barom Absolut Icebar London odmah pokraj njega: u njemu je sve napravljeno od leda iz švedske rijeke Torne, a temperatura je cijelo vrijeme 5 Celzijevih stepeni. Želite li otkriti najstariji restoran u gradu, otiđite u Rules, čuven po bogatom izboru sira te janjećoj pečenki, dok kuhinju Golog kuhara Jamie Olivera možete okusiti u restoranu Fifteen. U gradu su i brojne internacionalne kuhinje, sa svih krajeva svijeta - japansku, tajlandsku, grčku, vijetnamsku i indijsku, a najbolji restorani su Aladdin, Muhin, Cafe Naz i Sampan.

Ukoliko Vam i pored ovih opisa fali još neka dodatna informacija, budite slobodni pitati šta god želite Relax Tours-ovog profesionalnog vodiča u Londonu, koji je tu na Vašoj usluzi...

Program

Na upit...
 

Dodatne informacije

Na upit...

Uslovi putovanja

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.

Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM)  i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

 • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
 • promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
 • promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.

Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,

b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,

c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku.  Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga.  Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi.  Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava.  U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i  zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku.  U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik.  Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik.  Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu.  Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage.  Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu.  Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu.  Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka.  Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem  ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

 

Cijena      


Na upit...
 

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter