Tajland

Tajland

Tajland

TAJLAND

Termin na upit!

Kraljevina Tajland nastala je u 13. st. i jedina je zemlja u kopnenom dijelu jugoistočne Azije koju nisu kolonizirali Britanci ili Francuzi. Suvremeni Tajland zemlja je s vrlo razvijenim turizmom; tisuće raskošnih tajlandskih budističkih hramova i samostana te dugih i čistih plaža privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Tajland, ili po starom imenu Siam, je očaravajuća zemlja u samom srcu jugoistočne Azije. Turisti njene otoke i obalu jako posjećuju u svim godišnjim dobima, a posebno mjesta u kojima su snimani poznati filmovi kao što su “Čovjek sa zlatnim pištoljem“, “Ana i kralj“, “Most na rijeci Kwai“ i drugi u kojima se mogu vidjeti prekrasni pejzaži Tajlanda.

BANGKOK

Na ušću rijeke Chao Phaya, glavni je grad od 1782. godine, s više od 6,000.000 stanovnika. Bangkok nudi luksuz svjetskih hotela, blještavilo trgovina, ali i raskošne palače i hramove. Izvorno sagrađen na mreži kanala, grad i danas ima razmjerno malo glavnih cesta i stoga ograničeni sustav javnog prijevoza. Posljedica su toga prometne gužve koje se ubrajaju među najveće na svijetu tako da su mnogi stanovnici u svoja vozila ugradili pokretne urede, pa čak i kemijske zahode, kako bi mogli raditi tijekom vožnje.

ZNAMENITOSTI

 • Kraljevska palača, fascinantno zdanje od suhog zlata
 • Hram smaragdnog Bude
 • Wat Pho, hram ležećeg Bude, najstariji i najveći hram u Bankgoku, s 46 m u dužinu i 15 metara visine ovaj je Buda najširi, prikazuje prelaženje Bude u stanje nirvane
 • Wat Aru – hram Zore
 • Wat Phra Keow, budistički hram sa slikom Bude izrađenom u jednom komadu od žada, to je najsvetije i najposjećenije vjersko mjesto u Tajlandu
 • Wat Traimit, hram zlatnog Bude; 3 metra visoka statua od zlata, teška 5,5 tona

IZLETI

 • Pattaya, tajlandsko najživlje i najdinamičnije ljetovalište na istočnoj obali tajlandskog zaljeva
 • Phuket, tropski otok na jugozapadnom dijelu tajlandske obale, s prekrasnim pješčanim plažama
 • Ayutthaya, stara prijestolnica Siama, hram Wat Phanan Choeng s velikim sjedećim Budom
 • Sukhotai, povijesni park s više od 40 hramova i kraljevom palačom iz razdoblja vrhunca tajlandske kulture
 • Lampang, hram Wat Pa That Lampang Luang, s likom Bude od zlata
 • Kanchanaburi, slavni most na rijeci Kwai i ratni muzej Jeath
 • Khao Yai, nacionalni park sjeveroistočno od Bangkoka, koji obuhvaća pet zona vegetacije i jednu od malobrojnih preostalih netaknutih monsunskih šuma u Aziji
 • Damnoen Saduak, plivajuća tržnica, oko 100 km jugozapadno od Bangkoka, vožnja kroz močvare i kućice na stupovima
 • Shopping: svila, drago kamenje, ručni radovi, rezbareno drvo
 • Night life: Bangkok živi noću jednako kao i danju; klubovi sa živom glazbom, jazz-klubovi, diskoteke
 • Gradski prijevoz: BTS Skytrain, autobus, taksi

KORISNE INFORMACIJE:

 • Lokalno vrijeme: SEV +5 do +6 sati
 • Valuta: tajlandski baht (THB)
 • Viza: potrebna viza
 • Klima: topla i suha, prosječna dnevna temperatura 29 ï½°C, a noćna 22 ï½°C; kišovito je od juna do oktobra
 • Gastronomija: tajlandska kuhinja je jedna od najsofisticiranijih i najzdravijih; bazira se na plodovima mora, riži, svježem povrću

Hrana, piće i tajlandska kuhinja

Odmor iskoristite i da probate ovu egzotičnu kuhinju koja je za Europljane uglavnom nepoznata. Glavni sastojak im je riža, a običaj im je jesti nekoliko jela koja se na sto stavljaju zajedno, te su tako moguće različite kombinacije. Vrlo popularna i zanimljiva je tajlandska tjestenina koja može biti u bezbroj različitih oblika i jastučići od tijesta čarobnih boja.

Ako poželite popiti vino ili neko alkoholno piće uz večeru, primjetit ćete da cijena jedne čaše vina ima istu cijenu kao večera. Osim nevjerojatno skupih vina, možete piti i čajeve, pivu, bezalkoholne koktele i kokosovo mlijeko po povoljnim cijenama, a to se ujedno i najčešće pije na Tajlandu.

Promet i prijevoz u Tajlandu

Za kretanje po gradovima preporuča se taksi i tuk- tuk, koji su jako jeftini, ali morate biti spremni na gužvu. Tuk- tuk je zanimljiva turistička atrakcija, sliči na trokolicu, a najbolji vozači vožnju pretvaraju u akrobaciju.

Ploveće tržnice u Tajlandu

U glavnom gradu Bangkoku,posebna zanimljivost su ploveće tržnice. Možete birati između tržnica gdje se prodaje voće, povrće, orhideje ili kopije modnih marki. Svakako je najljepša tržnica s orhidejama, a to je vjerojatno i jedino mjesto na svijetu gdje ima toliko orhideja da se i bacaju.

Tajlandska masaža

Na ovom putovanju jedna od stvari koju svakako ne smijete propustiti probati je svjetski poznata tajlandska masaža. Cijene su vrlo povoljne, pomoći će Vam da se opustite, a i masaža uvijek dobro dođe!

Zabava i noćni izlasci u Tajlandu

Možete posjetiti i različite restorane, koktel barove i klubove koji Vam nude različite programe. Imat ćete prilike vidjeti djevojke kako plešu u grupama ili oko prečke, i čuti različite vrste muzike.

Putovanje u Tajland

Putovanje u Tajland je svakako jedna od omiljenih destinacija uz jako povoljne cijene. Upoznajte ovu zemlju, doživite je, uživajte u najljepšim zalascima sunca, prošetajte najljepšim plažama i smjestite se u najboljim hotelima.

Ovo putovanje ostavit će Vas bez daha!

Program putovanja

TAJLAND
Bangkok i odmor u Pataji

11 DANA / 9 NOĆENJA
Avionom

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan  BEOGRAD – ISTANBUL.

Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 18.15 sati. Let za Istanbul (TK 1084) u 20.15 sati. Slijetanje u Istanbul u 23.10.

2. dan ISTANBUL - BANGKOK.

Let za Bangkok (TK 68) u 00.45 sati. Slijetanje u Bangkok u 14.50 sati po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno popodne. Noćenje.

3. dan  BANGKOK.

Doručak. Razgledanje grada autobusom. Bangkok je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Bangkok je dugo vremena za vrijeme Kraljevstva Ajutaja, bio samo manja trgovacka luka na ušću rijeke Cao Praja. Nakon pada Ajutaje, godine 1768. postaje glavnim gradom kraljevstva U razdoblju od više od dva vijeka, Bangkok se razvio u političko, društveno i ekonomsko središte Tajlanda, pa i Indokine i cijele Jugoistočne Azije. Njegov ga je uticaj u umjetnosti, politici, modi, obrazovanju, razonodi, finansijskog i kulturnog centra doveo do statusa globalnog grada. Obilazak kraljevske palate sa hramom smaradnog Bude. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan  BANGKOK /PLOVECA PIJACA/.

Dorucak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet za Plovecu pijacu U spletu kanala odvija se život i trgovina lokalnog stanovništva. Doživjet ćete fascinantan tradicionalni still života u Jugoistočnoj Aziji i shvatiti koliko je rijeka važna za život i trgovinu lokalnog stanovništva. Na uzanim kanalima je uvijek velika gužva pa se možete naći ¨zarobljeni¨ u saobraćaju Pored kanala napravljeni su pijačni štandovi sa gomilama raznovrsnih suvenira i robe za turiste koje svakodnevno posjećuju pijacu. Odlazak do Vrta ruza, prisustvovanje tradicionalnoj predstavi i odlazak na rucak u prekrasnom etno parku. Nocenje.

5. dan  BANGKOK /AJUTAJA/.

Doručak. Slobodan dan za individualno razgledanje grada ili fakultativni izlet za Ajutaju. Ukoliko želite da naučite istoriju Tajlanda, najbolji i najlakši način je da posjetite Ajutaju koja se nalazi nekih 85 km sjeverno od Bangkoka. To je stari grad koji čuva fascinantne ruševine koje i dalje stoje i uče nas istoriju Tajlanda.Od 1350. do 1767. godine Ajutaja je bila glavni grad i to je bio zlatan period Tajlandske istorije. Grad je podigao Kralj Utong koji je kasnije krunisan kao Kralj Ramatibodi I. Ajutaja je dala 33 Kraljeva i bila je glavni grad sve dok ga Burma nije osvojila. Kasnije su Tajlandjani uspeli da je povrate. Grad pamti mnogobrojna razaranja i ruševine koje se čuvaju i dan danas i pokazuju istoriju Tajlanda. Ruševine se mogu vidjeti u Istorijskom Parku Ajutaja koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1991. god. Organizovana posjeta hramovima i rucak u jednom od restorana. Noćenje.

6. dan BANGKOK - PATAJA.

Doručak. Polazak autobusom za Pataju svjetsko poznato ljetovaliste koje se nalazi na istocnoj obali Tajlandskog zaliva oko 160 kilometara jugoistocno od Bangkoka. Grad se prostire oko 15 kilometara uz obalu. Pataja je popularna ne samo zbog svojih plaža, noćnog života, zabave i šopinga, već i zbog velikog izbora najrazličitijih aktivnosti, od golfa i jahanja, do bandži džampinga, skijanja na vodi i vožnje kartinga. Noćenje.

7-10. dan PATAJA.

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Mogucnost organizovanja fakultativnih izleta. Noćenje.

11. dan PATAJA – BANGKOK – ISTANBUL.

Doručak.. Transfer autobusom do aerodroma u Bangkoku. Let za Istanbul (TK 65) u 11.30 sati. Slijetanje u Istanbul u 17.25 sati po lokalnom vremenu. Nastavak puta za Beograd (TK 1083) u 18.35. Slijetanje u Beograd u 19.15 sati.
 

Dodatne informacije

U CIJENU PUTOVANJA JE URAČUNATO: prevoz avionom na relaciji Beograd-istanbul-Bangkok-Istanbul-Beograd (sa presjedanjem), transferi prema programu putovanja, smještaj u Bangkoku, u hotelu kategorije tri zvjezdice, u dvokrevetnim sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom (samousluživanje - izbor više jela) i smještaj u Pataji, u hotelu kategorije tri zvjezdice, u dvokrevetnim sobama na bazi 5 noćenja sa doručkom (samousluživanje – izbor više jela), obilasci po programu putovanja, ulaznica za Kraljevsku palatu, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CIJENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO: aerodromske takse (oko 395 eura), u Beogradu, Istanbulu i Bangkoku, (koje su podložne promjenama i plaćaju se u KM protivvrijednosti u poslovnici Putnik Travela), troskovi i usluga pribavljanja vize za Tajland, napojnice za nošenje prtljaga na aerodromu i u hotelu, fakultativni izleti kao i troskovi medjunarodnog zdravstvenog osiguranja.

USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA

Cijena putovanja iskazana je u KM. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cijene a najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cijene putovanja.

SMJEŠTAJ

 • Hotel u Bangkoku kategorije tri zvjezdice poput hotela „Manhattan”  
 • Hotel u Pataji kategorije tri zvjezdice poput hotela „Sunshine Garden” 
 • Agencija zadržava pravo zamjene navedenog hotela sličnim hotelima, kategorije tri zvjezdice. Na blagovremeni upit postoji mogućnost rezervacije hotela kategorije četiri i pet zvjezdica uz odgovarajuću doplatu.

FAKULTATIVNI IZLETI

Cjelodnevni izlet autobusom za Plovecu pijacu . Cijena - 55 eura.
(U cijenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel – Ploveca pijaca - hotel, obilazak uz pratnju lokalnog vodiča, prisustvovanje predstavi u Vrtu ruza kao i organizovan rucak u etno parku).

Cjelodnevni izlet autobusom za Ajutaju . Cijena - 45 eura.
(U cijenu je uključeno: prevoz autobusom na relaciji hotel – Ajutaja - hotel, obilazak uz pratnju lokalnog vodiča “Panpa Inn Palace”, rucak u jednom od restorana).

Cijene lokalnih izleta u Pataji se kreću od 25 eura do 80 eura, u zavisnosti od izleta i broja prijavljenih učesnika.
Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, izleti bi mogli da budu izvedenii uz korigovanje cijene).

Organizator faklutativnih izleta u Bangkoku i Pataji je lokalna agencija. 

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE

 • Viza za Tajland se može pribaviti posredstvom Agencije. Potrebno je dostaviti pasoš, jednu fotografiju za pasoš (3.5 x 4.5 cm), najkasnije 20 dana prije polaska na putovanje. Taksa za tajlandsku vizu je 60 eura, a usluga pribavljanja vize je 20 KM. Sve informacije o uslovima pribavljanja vize mogu se dobiti u poslovnici Relax Tours-a.
 • Rezervacija hotela se vrši po uplaćenoj akontaciji od 30%, a konačna potvrda se dobija u roku od dva dana od uplate akontacije.
 • Na blagovremeni upit postoji mogućnost rezervacije hotela kategorije četiri i pet zvjezdica uz odgovarajuću doplatu.
 • Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja
 • Mole se putnici da u Agenciji obavezno provjere tačno vrijeme leta dva dana prije polaska .
 • Agencija preporučuje putnicima da prije polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.

OPŠTE INFORMACIJE

Povrsina - 513.000 km². Glavni grad - Bangkok oko 6,7 miliona; stanovnistvo - oko 59 miliona stanovnika (Tajlandjani 75%, Kinezi 14%, i oko 11% su uglavnom Malajci, Kmeri, Indijci). Vjeroispovest - oko 95% budisti, muslimani oko 4%, i oko 1% su konfučijanci, taoisti, hrišćani, hindusi. Zvanični jezik - tai (thai); lokalno vrijeme - plus 5 sati u odnosu na vreme u BIH; valuta - novčana jedinica je tajlandski bat (THB). 1 EUR = 39.5053 THB. Klima - Tajland ima tropsku klimu (prosječna dnevna temperatura u toku cijele godine je oko 31 stepen, noćna oko 23 stepena, dok je prosječna temeperatura mora oko 28 stepeni). Telefonski kod za Tajland je 00 66. 

OPŠTE NAPOMENE

Agencija zadržava pravo da, u sličaju izmjene cijene prevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmijeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije pet dana prije polaska. Cijena putovanja važi od datuma izdavanja programa. - Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putniku na teritoriju Maroka zbog činjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa. Svi putnici su obavezni da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje, i da se pridržavalju zakonskih i carinskih propisa.
U okviru panoramskog razgledanja gradova navedenih u programima putovanja nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih gradjevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.
Mole se putnici da se brižljivo staraju o svom novcu, vrijednim stvarima i prtljagu;Agencija ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, nestanak ili kradju tokom trajanja putovanja
Uslovi korišćenja putovanja navedeni su u Opštim uslovima putovanja Relax Tours-a mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju prije polaska na putovanje. Agencija smatra da se putnik upoznao sa Opštim uslovima putovanja, potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

Napomena:

Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene u slučaju izmjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi 50 uplata po autobuskoj jedinici, te cijene goriva 1l = 1,96 KM ( 1€ )
Storniranje putovanja: Za otkaz 45 – 31 dan; 20% storno troškova, 30 – 22 dana prije polaska; 30% storno troškova, za 21 – 15 dana prije; 50% storno troškova, za nedolazak ili odustajanje unutar 14 dana prije polaska zadržava se puni iznos.
 

Uslovi putovanja

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.

Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM)  i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

 • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
 • promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
 • promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.

Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,

b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,

c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku.  Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga.  Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi.  Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava.  U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i  zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku.  U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik.  Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik.  Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu.  Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage.  Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu.  Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu.  Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka.  Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem  ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

 

Cijena      

 

Cijena po osobi od 1175 KM

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter